Gustările nesănătoase care îți distrug dieta. Ce au descoperit cercetătorii unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie

Gustările nesănătoase care îți distrug dieta. Un sfert dintre oameni subminează beneficiile meselor sănătoase cu gustări de proastă calitate, crescând astfel nu numai caloriile zilnice, ci şi riscul de accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare. Potrivit cercetărilor publicate în Jurnalul European de Nutriţie, a reieşit că 95% dintre participanţi au mâncat între mese.
Alina Costache
09 oct. 2023, 13:15
Gustările nesănătoase care îți distrug dieta. Ce au descoperit cercetătorii unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriţie
Gustările nesănătoase care îți distrug dieta

Gustările nesănătoase care îți distrug dieta. Cele mai consumate alimente au fost băuturile (lapte, ceai, cafea, băuturi din fructe), dulciuri, biscuiţi şi brownies, nuci şi seminţe, fructe, chipsuri, pâine, brânză şi unt, prăjituri şi tarte şi musli sau batoane cu cereale.

Cele cu cea mai mare contribuţie la aportul total de energie zilnic au fost dulciurile şi prăjiturile (14%), cerealele pentru micul dejun (13%), îngheţata şi deserturile congelate pe bază de lactate (12%), gogoşile şi produsele de patiserie (12%), bomboanele (11). %), fursecuri şi brownies (11%), nuci şi seminţe (11%).

Cu toate acestea, liniile directoare pentru o nutriţie adecvată indică consumul de cinci mese pe zi, inclusiv două gustări. De fapt, ceea ce face diferenţa nu este obiceiul de a mânca, ci ceea ce mănânci.

Citește și: Mihaela Bilic, semnal de alarmă: „Ai nevoie de un doctorat în nutriţie ca să descifrezi o etichetă”

Gustările nesănătoase care îți distrug dieta

Studiul a constatat că persoanele care au optat frecvent pentru gustări de înaltă calitate, cum ar fi nucile şi fructele proaspete, aveau mai multe şanse să aibă o greutate sănătoasă decât cei care nu au gustat deloc sau care au ales alimente nesănătoase. De asemenea, au avut o sănătate metabolică mai bună şi au perceput o scădere a foamei.

Calitatea gustărilor se referă în esenţă la patru parametri: fibre, grăsimi, zahăr şi sare”, explică Andrea Ghiselli, nutriţionist. „Snacks-urile sărace în fibre şi bogate în celelalte trei ingrediente tind să ofere mai puţină saţietate şi un răspuns glicemic mai mare. Dacă mâncăm aşa în fiecare zi, riscul cardiometabolic va creşte din cauza creşterii rezistenţei la insulină, de exemplu, sau din cauza creşterii în greutate”, conchide el.

Adesea, înainte de a merge la culcare, vrei ceva de „ciugulit”. Dar studiul englez a arătat că o gustare după ora 21.00 este asociată cu o agravare a markerilor de sânge în comparaţie cu toate celelalte momente în care poţi mânca o gustare.

Există două motive: primul este că metabolismul nostru funcţionează mai bine cu lumina soarelui. Totuşi, organizarea modernă a muncii, structurarea meselor şi lipsa timpului înseamnă că mâncăm din ce în ce mai târziu şi că cina este cea mai importantă masă, tocmai atunci când suntem nereactivi metabolic şi ardem mai puţin.

Al doilea motiv este că seara preferăm să mâncăm dulciuri. O dietă echilibrată bazată pe fructe, legume, cereale integrale şi leguminoase este cel mai bun mod de a nu simţi foame seara”, explică Andrea Ghiselli. .

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Cât mai poți să conduci după ce ți-au suspendat permisul de conducere. Detaliul tehnic care...
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)