Cercetători japonezi au studiat caracteristicile a două soiuri de mere, Fuji, cel mai răspândit de pe Glob conform studiului, şi Tsugaru, observate de-a lungul anilor începând din 1970 la două livezi din prefecturile Nagano şi Aomori, informează Agerpres.
Odată cu creşterea temperaturii medii în această perioadă, cu 0,31 grade Celsius şi respectiv 0,34 grade Celsius pe deceniu în fiecare din cele două regiuni, datele de deschidere a bobocilor şi de înflorire a pomilor au avansat puţin câte puţin în fiecare an, au constatat cercetătorii.
Pentru cele două soiuri, procesul de observare a relevat o scădere, de-a lungul timpului, a acidităţii şi a fermităţii fructelor, însoţită în schimb de o tendinţă de creştere a concentraţiei de zaharuri. Modificări moderate, dar semnificative care, potrivit cercetătorilor, atestă faptul că atributele ce ţin de textură şi de gust ale celor două varietăţi s-au modificat în replică la creşterea temperaturii în termometre.
În cele două livezi, practicile agricole şi soiurile cultivate au rămas aceleaşi, excluzându-se astfel influenţa factorilor nonclimatici precum eventuale modificări de ordin tehnic. Dacă schimbările climatice vor continua, „modificările în atributele de gust şi de textură ale merelor ar putea deveni şi mai accentuate, cu înfloriri şi mai precoce şi o creştere a temperaturilor în perioada de maturare a fructului”, apreciază echipa condusă de Toshihiko Sugiura, cercetător în cadrul Organizaţiei naţionale de cercetare asupra alimentaţiei şi agriculturii la Tsukuba.