„Un număr semnificativ de unităţi sanitare care desfăşoară activităţi de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană au fost acreditate în perioada 2013 – 2014 pentru o perioadă de 5 ani. Astfel, un număr de 57 de unităţi sanitare din cele 74 acreditate necesită reacreditarea. La propunerea Ministerului Sănătăţii, Executivul a aprobat astăzi în şedinţa de guvern o ordonanţă de urgenţă care prevede acordarea acreditării temporare pentru cele 57 de unităţi”, informează un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Astfel, se creează cadrul legal pentru ca aceste unităţi să îşi desfăşoare activitatea în baza acreditării temporare pentru o perioadă de maxim 6 luni, până la obţinerea unei noi acreditări.
Ministerul menţionează că în prezent, majoritatea unităţilor sanitare au depus dosarele la Agenţia Naţională de Transplant şi se află în diverse etape de evaluare în vederea reacreditării.
„Consider absolut necesară reacreditarea periodică a unităţilor care desfăşoară activităţi de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană, pentru siguranţa pacienţilor. În acelaşi timp, am considerat necesară acordarea unei acreditări temporare pentru ca activitatea de transplant să nu aibă de suferit. Întregul proces de evaluare poate dura până la 60 de zile, iar unităţile sanitare au primit informarea din partea Agenţiei Naţionale de Transplant referitoare la înnoirea acreditării. Unele spitale au depus dosarele, altele au fost deja reacreditate, precum centrul din Târgu Mureş. Fac un apel ca unităţile sanitare să grăbească procedurile necesare reacreditării, astfel încât să fie asigurată buna desfăşurare a activităţilor în aceste unităţi”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicat.