Veste proastă pentru „scriitorii” din puşcării. Guvern: Cărţile nu îi mai scapă pe deţinuţi de închisoare

Guvernul a decis suspendarea printr-o Ordonanţă de Urgenţă a legii prin care deţinuţii beneficiază de o micşorare a pedepsei dacă scriu lucrări ştiinţifice în spatele gratiilor. Guvernul a suspendat legea până la 1 septembrie 2016.
Romania TV
03 feb. 2016, 12:40
Veste proastă pentru
Guvernul a luat această decizie prin „consens”, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, întrucât s-a considerat că s-a abuzat de acest drept în ultima perioadă.
 
„Guvernul a adoptat suspendarea până la 1 septembrie a articolului care prevedea că în cazul de lucrări ştiinţifice se consideră 30 de zile executate. Guvernul consideră că s-a facut abuz de drept prin utilizare excesivă”, a explicat Dan Suciu, arătând că această hotărâre a avut la bază şi lipsa unor elemente concrete prin care să se poată certifica faptul că o lucrare are caracter ştiinţific.
 
Guvernul încearcă să identifice un nou mecanism prin care să se poată reglementa aplicarea articolului care prevedea diminuarea pedepsei pentru scrierea de lucrări ştiinţifice. „Încercăm să vedem dacă e fezabil un asemenea mecanism”, a subliniat Suciu.
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a explicat că articolul nu se va aplica nici în cazul deţinuţilor care au deja lucrări scrise şi care au depus deja cereri de reducere a pedepsei.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, miercuri, că a propus o Ordonanţă de Urgenţă prin care să fie abrogată dispoziţia din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice în puşcărie beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei, pentru fiecare carte.

„Părerea mea este că trebuie abrogat articolul şi în sensul acesta am făcut propunerea către Guvern.Nu puteam să modific nimic. Avem o procedură şi dacă aş fi modificat, aş fi pus în consultare publică”, a declarat ministrul Raluca Prună, miercuri.

Guvernul a discutat, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență care a suspendat până în perioada alegerilor a prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru deținuții care publică lucrări științifice.

Pe ordinea de zi dată publicităţii de Guvern, marţi seară, figurează proiectul de OUG privind abrogarea art.96 alin.(1) lit.(f) din Legea nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Acesta a fost pus în dezbatere publică vineri după-amiază de către Ministerul Justiţiei.

În nicio altă țară din Uniunea Europeană nu mai există situația în care sunt acordate beneficii pentru scrierea de lucrări științifice în închisoare. Este vorba și de o discriminare aici, deoarece cei care pictează nu beneficiază de nimic. Opera artistică (în închisoare — n.r.) nu trebuie recompensată în niciun fel (…) Așadar, da, voi propune la 3 februarie guvernului să elimine această prevedere, a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, într-un interviu pentru publicația Wall Street Journal.

CITEŞTE ŞI  DOSAR LA DNA în cazul cărţilor scrise de deţinuţi. Profesorii, suspectaţi de „favorizarea făptuitorului”

DNA a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'