Guvern: Memorandumul privind raportul GRECO a fost adoptat, dar documentul rămâne confidenţial până îl va publica GRECO

Guvernul a adoptat, miercuri, un Memorandum privind raportul GRECO, însă documentul rămâne confidenţial până la momentul la care îl va publica GRECO, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. Tema memorandumului era publicarea raportului.
Filip Stan
04 apr. 2018, 14:19
Guvern: Memorandumul privind raportul GRECO a fost adoptat, dar documentul rămâne confidenţial până îl va publica GRECO

”S-a adoptat. În ceea ce priveşte publicarea, ţine de GRECO. Până în momentul publicării, raportul este confidenţial”, a afirmat Barbu.

Pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului figura Memorandumul cu tema: ”Publicarea Raportului ad hoc privind România, adoptat în conformitate cu Regula 34 din Regulile de Procedură ale GRECO”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat în urmă cu o săptămână că autorităţile române au primit raportul ad-hoc adoptat recent de Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO), care va fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. El afirma că Guvernul, şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului GRECO şi că a semnat memorandumul adresat Executivului prin care se solicită autorizarea publicării documentului, transmite News.ro.

Grupul de State Împotriva Corupţiei (GRECO) a anunţat că în cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie a adoptat un nou raport privind reformele în domeniul justiţiei din Romania şi a invitat autorităţile române să autorizeze publicarea acestuia. Totodată, presedintele GRECO a fost însărcinat să prezinte concluziile acestui raport autorităţilor române, iar şeful delegatiei României este chemat în următoarea reuniune plenară, din 18-22 iunie, să prezinte în scris situaţia reformelor justiţiei din România, atât din punct de vedere instituţional, cât şi al dreptului şi procedurii penale.

Platforma România 100, dar şi PNL i-au cerut ministrului Tudorel Toader trebuie să publice imediat raportul GRECO cu privire la modificările legilor justiţiei.

Delegaţia GRECO a vizitat România în perioada 21 – 22 februarie ca parte a unei evaluări urgente ad-hoc vizând legislaţia din domenul judiciar din perspectiva luptei anticorupţie şi a conformării României recomandărilor anterioare ale GRECO pe această temă. Delegaţia GRECO care s-a aflat la Bucureşti preciza, într-un comunicat de presă, că cei responsabili cu investigarea, urmărirea penală şi judecarea infracţiunilor de corupţie ar trebui să beneficieze de independenţa şi autonomia corespunzătoare funcţiilor lor, inclusiv în cazul mecanismelor disciplinare. De asemenea, GRECO a recomandat autorităţilor să solicite punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia cu privire la legislaţia vizând reforma în Justiţie.

Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO  a stabilit că progresele actuale ale României în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor în domeniul prevenirii corupţiei în rândurile parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor este „total nesatisfăcătoare”. GRECO a solicitat îmbunătăţiri într-un număr de domenii, inclusiv în procesul legislativ, care ar trebui sa fie mai transparent.

De asemenea, raportul a subliniat necesitatea ca CSM şi Inspecţia Judiciară să fie mai active în ceea ce priveşte analiza, informarea şi consilierea, iar CSM să capete un rol mai mare în ceea ce priveşte numirea şi revocarea în funcţiile de procurori şefi.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Trei zodii cărora Dumnezeu le pune mâna-n cap de pe 25 februarie. Vin zile cu noroc la bani, oportunități, dar și surprize pentru acești nativi
Capital.ro
Femeile din România au acest drept. Anunțul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS)
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Donald Trump ar putea închide o bază militară importantă din Europa de Est, în urma discuţiilor „pozitive şi productive” cu Rusia
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Mărturiile halucinante ale mamei care și-a băgat copilul într-o cadă plină cu zăpadă! Care este motivul din spatele acestui gest
Cancan.ro
Preotul Tiberiu Mihăiță Mechno a murit într-un accident rutier cumplit la doar 42 de ani
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu nu dă înapoi. Anunț oficial pentru toți românii: Sunt împotriva...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Crin Antonescu avertizează asupra riscului de influență rusă prin alegerile prezidențiale din România
MediaFlux
ULTIMATUM de la ANAF: ce e OBLIGATORIU să faci până la sfârșitul lunii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Schimbare mare pentru pensionari. Toți cei care-și depun dosarul de pensionare în 2026 trebuie să știe