Guvernarea Ludovic Orban investeşte în infrastructură. Ultimele săptămâni, pe lotul 1 din A10 Sebeș-Turda, au fost intense, antreprenorul s-a mobilizat exemplar, astfel încât să putem deschide traficului cei aprox. 15 km din acest obiectiv, care cuprind inclusiv nodul Sebes, km 0+000, intrarea pe Autostrada A10 de pe bretea 6, si ieșirea de pe bretea 5 între Sebeș și Alba Iulia; nodul Alba Iulia Sud, km 7+800,deschiderea în forma finală, cu intrarea și ieșirea de pe Autostrada A10 prin sensul giratoriu nou, iar la nodul Alba Iulia Nord, km 15+600, intrarea in Autostrada A10 de pe bretea 1 și ieșirea de pe devierea existentă la DN1.
Acest proiect însumează, totodată, 2 km de lucrări de artă din care 4 poduri, 1 pasaj peste calea ferată, 1 pasaj pe bretea 5 peste A1 nod Sebeș, iar lucrările rămase de executat sunt deja prinse într-un grafic etapizat, astfel încât anul viitor să avem recepția finală a acestui obiectiv.
Parcursul acestui proiect a fost unul din care avem multe de învățat în ceea ce privește implementarea unui proiect de anvergură. Au existat multe blocaje si probleme nesoluționate la timp care au împins cu mult termenul de finalizare. Din păcate, în România construcția obiectivelor de infrastructură depășește de cele mai multe ori termenele contractuale. În cazul lotului 1 din Sebeș-Turda, acesta trebuia finalizat în anul 2016, a fost aprobată o extensie de timp de 2 ani, și iată că am ajuns în anul 2020 să dăm un trafic acest obiectiv după 6 ani de la semnarea contractului.
Pentru a elimina toate blocajele din calea unui proiect este nevoie de o capacitate administrativă ridicată a instituțiilor statului responsabile de implementarea acestor proiecte. De aceea, unul dintre obiectivele prioritare ale guvernării liberale, fixat atât în Programul de guvernare pentru următorii 4 ani, cât și in Planul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru următorii 10 ani, este să luăm măsurile necesare de creștere a capacității administrative a statului. Una dintre aceste măsuri vizează Eficientizarea relației cu instituțiile și entitățile avizatoare implicate în derularea unui proiect de infrastructură de transport.
Este vital să avem o colaborare eficientă cu instituțiile statului implicate în avizarea și derularea unui proiect de infrastructură pentru a nu ne mai întâlni cu situația în care relocarea a patru stâlpi de înaltă tensiune de pe amplasamentul unui obiectiv de infrastructură să dureze 4 ani! Asta s-a întâmplat, de altfel, pe lotul 1 din Sebeș -Turda. Am așteptat ca o altă instituție a statului să se mobilizeze și să reloce acești stâlpi, iar in luna iulie a acestui an, am reușit să eliminăm un blocaj istoric.
In cele 12 luni de guvernare liberală am reușit dăm in trafic 77 de km de autostradă (25 km din Autostrada Transilvania, 21 de km, lotul 3 din Lugoj-Deva, preluați muzeu in aer liber, 16 km din Autostrada Moldovei și 15 km lot 1 Sebeș-Turda), la care se adaugă, până la finalul anului, conform angajamentului antreprenorului, cei 10 km de la Râșnov la Cristian.
In total, aprox 90 km de autostradă dați în trafic în Guvernarea Ludovic Orban.
Într-un an dificil, în care sistemele publice au fost puse la încercare iar economia și-a încetinit creșterea, am reușit să menținem șantierele deschise, astfel încât să finalizăm un număr de km de autostradă aproape egal cu numărul de kilometri finalizați între 2017-2019 (96 km) de către fostele guvernări PSD.