Guvernarea Ponta: măsuri pozitive pentru toate categoriile sociale. Peste 9 milioane de beneficiari

Un calcul simplu şi superficial arată că de măsurile sociale adoptate de Guvernarea Ponta beneficiază peste 9 milioane de români. Mai jos găsiţi o listă a măsurilor prin care Guvernul condus de premierul Victor Ponta a îmbunătăţit, măcar cu puţin, viaţa românilor, dar şi măsuri avute în vedere pentru viitorul apropiat.
Romania TV
02 aug. 2014, 09:23
Guvernarea Ponta: măsuri pozitive pentru toate categoriile sociale. Peste 9 milioane de beneficiari

Schema de restructurare şi eşalonare a ratelor la bancă – 985 000 de beneficiari

În urmă cu o lună, Guvernul a aprobat o schemă de restructurare şi eşalonare a ratelor la bancă, de care ar putea beneficia în jur de un milion de români care au credite. Persoanele eligibile, respectiv cei cu venituri medii brute de sub 2.200 de lei pe lună, vor putea să solicite băncii reducerea ratelor cu până la 35%, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru o perioadă de cel mult doi ani.

După expirarea acestei perioade ei vor primi o deducere fiscală care să ajute la compensarea costurilor suplimentare pe care le vor suporta ca urma a prelungirii creditului.

Creşterea salariului minim – 804 000 de beneficiari
Salariul minim a mai fost majorat în două tranşe de la 800 la 850 de lei începând cu 1 ianuarie 2014 şi 900 de lei începând cu 1 iulie 2014.

De această majorare au beneficiat circa 804 000 de angajaţi, atât de la stat cât şi din mediul privat.

Amnistie fiscală pentru pensionarii şi mamele care dintr-o eroare administrativă au primit mai mulţi bani şi care potrivit legii trebuie să îi returneze
Un subiect recent dezbătut este cel al amnistiei fiscale pentru anumite categorii. Despre acesta, Victor Ponta a declart: „în proiectul de lege se va spune foarte clar: ce nereguli s-au făcut până la ziua adoptării legii intră sub amnistie, cine greşeşte de acum încolo plăteşte”.

De asemenea, de amnistie fiscală vor beneficia şi peste 12.000 de mame care au primit ilegal bani în plus.

„Sub incidenţa legii vor intra toate acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin – fie pensii, fie cum au fost indemnizaţiile pentru mame – în c.are, din erori – vorbesc de partea administrativă, partea penală nu intră la Guvern – trebuie să dea nişte bani înapoi. (…) Curtea de Conturi s-a trezit acum că 12.000 de mame de acum 4-5-6 ani trebuie să dea nişte bani înapoi. Mie mi se pare că este o interpretare greşită a Curţii de Conturi, dar bineînţeles nu am voie, ei nu sunt în subordinea mea”, a spus premierul.

Mamele vor avea posibilitatea ca în perioada în care primesc indemnizaţia pentru creşterea copilului să lucreze de acasă, fără ca veniturile să le fie suspendate
„Pentru a veni în sprijinul părinţilor, Guvernul propune modificarea ordonanţei 111 privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului în felul următor: orice părinte care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului va putea să obţină venituri suplimentare din alte activităţi desfăşurate acasă, îngrijind copilul, în sumă de 1500 de lei în decursul unui an de zile”, a anunţat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Majorări la ajutoarele sociale – 245.000 de beneficiari
Guvernul a majorat în vara anului 2013 ajutoarele sociale destinate familiilor care au probleme financiare ca urmare a creşterii preţurilor la energie. Astfel, venitul minim garantat s-a majorat cu 13 la sută, în timp ce alocaţiile de susţinere a familiilor s-au mărit cu 30 de procente.

În martie 2013, s-au acordat ajutoare sociale pentru circa 222.000 de persoane, valoarea acestora fiind de 43,3 milioane de lei. În luna martie a acestui an, peste 245.000 de persoane au beneficiat de ajutoare sociale, valoarea drepturilor acordate fiind de 56,6 milioane de lei. Sumele acordate persoanelor cu venituri foarte mici au crescut în 2014 cu 30% faţă de 2013.

Ajutoare pentru familii şi copii – 140.000 de beneficiari
Guvernul a anunţat, de asemenea, că are în vedere ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să fie majorată cu 10 puncte procentuale, mai exact ca indemnizaţia să revină la 85% din veniturile părintelui, faţă de 75% în trecut.

Programul „Prima Maşină”
Guvernul pregăteşte un program de garantare a creditelor destinate achiziţiei de maşini noi. „Prima Maşină” se va adresa tinerilor de până în 30 de ani care vor să îşi cumpere o maşină nouă.

Mărirea pensiilor – 5,4 milioane de beneficiari
Punctul de pensie a fost indexat în 2013 cu 4%, iar anul acesta cu 3,7%. Pensia medie lunară a crescut ca urmare a acestei indexări cu 6% în primul trimestru din acest an, la 844 de lei. De indexarea pensiilor au beneficiat circa 5,4 milioane de pensionari.

Totodată, Guvernul a restituit în urmă cu doi ani 1,5 miliarde de lei pensionarilor în contul CASS-ul colectat abuziv în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, măsură de care au beneficiat 2,1 milioane de personari. Măsura a fost luată ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale.
Alţi 23.000 de pensionari au beneficiat de reduceri a vârstei de pensionare şi de creşteri a stagiului de cotizare pentru grupa I de muncă. Alţi 200.000 de pensionari au primit bilete de tratament în 2013 şi 2014.

Bani în plus pentru medici şi profesori începători – 154.000 de beneficiari
Veniturile medicilor rezidenţi şi ale profesorilor debutanţi au fost majorate în 2013. Astfel, rezidenţii au primit o bursă specială în cuantum de 670 de lei, iar pentru profesorii aflaţi la început de drum s-au acordat creşteri salariale de până la 10%.

Aproximativ 15.000 de medici rezidenţi şi 14.000 de profesori debutanţi s-au bucurat de salarii mărite în 2014, urmând ca alţi 125.000 de medici, asistenţi medicali şi asistenţi sociali să beneficieze de creşterea salariului cu 10% din această toamnă.

Totodată, Guvernul a dispus ca 230.000 de jandarmi, poliţişti şi alţi militari să beneficieze din nou de sporuri pentru zilele lucrate în weekend.

Reîntregirea salariilor bugetarilor – 1,1 milioane de beneficiari
Salariile bugetarilor au fost reîntregite în două etape, în iunie 2012, când au fost majorate cu 8% şi în decembrie când au crescut cu alte 7,4 procente.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Lidl aduce la raft de luni, 29 iulie 2024, produsele care au rupt norma printre români. Se vor vinde repejor
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cum poți călători mai ieftin. Sfaturile specialiștilor și cele mai răspândite greșeli
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Șoferii cu mașini pe motorină vor fi taxați în plus. Anunț oficial în România chiar azi, 28 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Eduard Ionescu – Victorie Spectaculoasă la JO Paris 2024 după Salvarea a Șase Mingi de Meci
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!