Mugur Isărescu a participat astăzi la prelegerea cu tema „Challenges of the Modern Central Banks”, eveniment organizat de Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron la sediul BNR. În cadrul acestei prelegeri, guvernatorul BNR a abordat fenomenul criptomonedelor și a lămurit oamenii cu privire la provocările acestuia.
Guvernatorul Băncii Naționale s-a delimitat, din nou, de fenomenul criptomonedelor, despre care a precizat că nu sunt bani, ci produse de investiții alternative foarte volatile.
Citește și : Apare un nou model de Dacie? Dacia Vaner ar putea succeda lui Estafette
„În continuarea transformării digitale, aş dori să-mi concentrez cuvintele asupra unui domeniu de frontieră emergent în finanţe, care se referă la cripto-active şi noile tehnologii financiare. Ca şi în multe dintre discursurile mele anterioare, reamintesc că nu vedem cripto-activele ca bani, nici măcar în sensul cel mai larg posibil.”, a spus Mugur Isărescu, conform Agerpres.
„Acestea sunt produse de investiţii alternative foarte volatile, spre deosebire de bani care sunt lichide, sigure şi accesibile. Există multe diferenţe între cripto-active şi moneda digitală a Băncii Centrale şi pentru o mai bună înţelegere, educaţia financiară este esenţială, pentru a aduce aceste concepte în conştientizarea publicului”, a adăugat Mugur Isărescu.
În anul 2021, Mugur Isărescu se delimita de fenomenul cripto, despre care spunea că este doar o reacție a societății împotriva restricțiilor.
Citește și : Marcel Boloş, DOCUMENTUL aşteptat de 3,8 milioane de pensionari. Suma este uriaşă!
„Bitcoin nu e reglementat de către nimeni, este o reacție, cum spune Daniel Dăianu, chiar de neîncredere față de băncile centrale”, declara atunci guvernatorul BNR. El a adăugat că „Nu este reglementat, nu are garanțiile statului. Nu este o criptomonedă. Este un criptoactiv speculativ”.
Practic, el a vorbit despre diferența dintre criptomonede și monede digitale, folosind exemplul Băncii Centrale a Suediei. El a specificat că așa-numita „e-krona” nu este o criptomonedă, ci o monedă digitală, deci moneda este încă monopol al statului și reglementată de stat.
„L-am ascultat pe Stefan Ingves, care a prezentat, el, guvernatorul Băncii Suediei, primul model de bancă centrală din sistemul băncilor centrale din UE care vrea să se ducă spre cashless society, societatea fără numerar sau cu numerar mai puțin, și a inițiat e-krona. Un fel de leu electronic. Primul lucru pe care l-a subliniat a fost următorul: Nu înlocuim krona în esența ei. Rămâne monopol al statului, adică al băncii centrale, garantat de către stat și reglementat de către stat”, a spus atunci Mugur Isărescu.