Actul normativ, care va intra în vigoare ulterior în cursul acestui an, interzice dilatarea colului uterin și evacuarea fătului, o practică despre care susținătorii avortului susțin că este cea mai sigură metodă de a pune capăt unei sarcini, dar pe care avocații legislației o califică drept „barbară”, potrivit Agerpres.
Activiștii anti-avort au afirmat că această lege constituie obiectivul lor cel mai important în actuala sesiune legislativă. În contextul în care republicanii dețin controlul în ambele camere ale Adunării Generale (forul legislativ) din Arkansas, proiectul de lege a întâmpinat o opoziție minoră.
Legi aproape identice au fost adoptate în statele Mississippi și Louisiana, iar legi similare din Kansas, Oklahoma și Alabama urmează să fie puse în aplicare după ce inițial au fost contestate în instanță, potrivit Institutului Guttmacher, care monitorizează legislația privind avortul.
Opozanții noi legi privind avortul din Arkansas au promis că vor contesta actul normativ, despre care au estimat că nu va fi funcțional.
„Legea pune un obstacol nejustificat asupra dreptului constituțional al femeii de a efectua un avort în al doilea trimestru de sarcină și cred că legislativul știe acest lucru, dar nu îi pasă”, a afirmat Rita Sklar, avocat pentru filiala din Arkansas a Uniunii americane pentru drepturile civile.
Guvernatorul Asa Hutchinson, politician republican, a afirmat că în opinia sa Curtea Supremă a Statelor Unite va susține legea, dacă i se va oferi ocazia.
Departamentul Sănătății din Arkansas a anunțat că procedura comună de avort a fost folosită în 683 dintre cele 3.771 de avorturi înregistrate în anul 2015 în acest stat american.