Guvernul a adoptat legea ce limitează concentraţia de substanţe radioactive din apa potabilă

Guvernul a adoptat miercuri o lege care limitează concentraţia de substanţe chimice radioactive din apa potabilă. Implementarea acestei legi e, în fapt, o exigenţă europeană care-şi propune să crească protecţia sănătăţii populaţiei, prin stabilirea unor valori precise ale parametrilor pentru substanţele chimice radioactive prezente în apa potabilă - radon şi tritiu, precum şi derivaţi ai acestora.
Romania TV
02 iul. 2015, 06:04
Guvernul a adoptat legea ce limitează concentraţia de substanţe radioactive din apa potabilă

Studii şi evaluări recente realizate la nivel european au arătat faptul că substanţele chimice radioactive – radon şi tritiu, precum şi derivaţi ai acestora – comportă riscuri pentru sănătatea populaţiei, dacă sunt prezente în concentraţii mari în apa potabilă.

Citeşte şi: Judeţul Arad va exporta apă potabilă în Ungaria. Va fi construită o conductă cu 10 milioane de euro

Mai exact, studiile indică o relaţie de cauzalitate între prezenţa acestor substanţe radioactive în apa potabilă, peste limitele maxim admise, stabilite prin legea adoptată pe 1 iulie, şi dezvoltarea unor cancere şi malformaţii genetice. 

Actul normativ adoptat de Guvern transpune în legislaţia naţională Directiva 2013/51/Euratom a Comisiei Europene care înlocuieşte dispoziţiile Directivei 98/83/CE în ceea ce priveşte cerinţele de protecţie a sănătăţii populaţiei, asigurând protecţie împotriva contaminării radioactive.

Substanţele chimice radioactive, prezente în apa potabilă, a căror concentraţie a fost limitată pentru creşterea protecţiei sănătăţii populaţiei sunt:

Radonul şi derivaţii acestuia

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului. Studii recente arată că una dintre cauzele cancerului pulmonar poate fi contaminarea cu radon, spun oficialii Guvernului.

Directiva europeană implementată pe 1 iulie în România stabileşte că valoarea radonului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l (Bq reprezintă o unitate de măsură a radioactivităţii).

România (şi celelalte state membre) este obligată să derulează anchete reprezentative ca să stabilească amploarea şi natura expunerilor probabile la radonul din apa destinată consumului uman, provenită din diferite tipuri de surse de apă subterană şi puţuri din diferite zone geologice.

Aceste anchete trebuie concepute astfel încât parametrii de bază, în special geologia şi hidrologia zonei, radioactivitatea rocilor şi a solului, precum şi tipul puţului, să poată fi identificaţi şi utilizaţi pentru a orienta acţiunile suplimentare către zonele cu probabilitate ridicată de expunere.

Tritiul şi derivaţii acestuia

Tritiul este un izotop radioactiv al hidrogenului, şi emite radiaţii atunci când se dezintegrează.
Studii recente au arătat că radiaţiile tritiului, aflat în concentraţii mai mari decât cele admise de lege, cauzează cancer şi malformaţii congenitale, spun oficialii Guvernului.

Valoarea tritiului din apă nu trebuie să depăşească 100 Bq/l, conform Directivei europene implementate pe 1 iulie în România.

Controlul tritiului în apa destinată consumului uman se efectuează în cazul în care o sursă de tritiu sau de altă substanţă nocivă pentru sănătatea populaţiei este prezentă în cadrul ariei bazinului hidrografic respectiv.
În cazul în care concentraţia tritiului depăşeşte pragul valoric, este necesară o investigaţie a prezenţei altor asemenea substanţe nocive.

Frecvenţa minimă de prelevare şi de analiză pentru controlul apei potabile se efectuează funcţie de anumiţi parametri, precum: numărul de locuitori dintr-o zonă de aprovizionare, sursa de provenienţă a apei, volumul de apă consumat de o persoană pe zi, în concordanţă cu normele impuse de UE.

Direcţiile specializate pentru controlul calităţii apei efectuează periodic teste pentru prevenirea şi combaterea contaminării apei cu substanţe nocive organismului uman.

Spynews
Dani de la Insula Iubirii o face praf pe fosta iubită, ispita Mădălina! A postat conversația pe Internet: ”Tot adevărul...”
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Județul din România unde e bine să te muți astăzi pentru o viață liniștită și fericită. Se află într-o zonă istorică și spectaculoasă, are un potențial uriaș de dezvoltare, aici salariile cresc mereu
Capital.ro
Decizie finală pentru Elena Udrea. E cea mai grea veste pe care a primit-o
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
Vouchere speciale pentru angajaţi. Se dau 3000 de lei!
Adevarul
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Spynews
Familia lui Viorel Stegaru, surprinsă de inundația ciclonului Boris! Localitatea Blăgești din Vaslui, puternic afectată de fenomen
Spynews
3 zodii cu noroc la bani în toamna 2024. Nativii scapă de griji și probleme
Evz.ro
Tulburătoarea Mița Biciclista. A avut Bucureștiul la degetul mic
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Noi secrete suculente din interiorul amantlâcului care a răvășit Bucureștiul! Cum i-a furat Cristina ICH soțul
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
O nouă lovitură pentru pensionari, după recalculare! Pensiile acestora vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare
Capital.ro
S-a stins cel mai iubit actor. Moartea sa a șocat pe toată lumea: A fost o persoană minunată
StirileBZI
Așa poți ieși la pensie cu 5-10 ani mai devreme! Totul este prevăzut în noua lege a pensiilor
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
Pensionarii care vor da bani înapoi, după recalculare. Anunțul Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...