Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a anunţat, miercuri, că în şedinţa Executivului a fost aprobată o Ordonanţă de Urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni ucraineni refugiaţi să beneficieze de decontarea din bugetul Inspectoratelor Judeţene de Urgenţă a cheltuielilor cu hrana şi cazarea.
„Aş vrea să vă semnalez şi adoptarea ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina să beneficieze de decontarea din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei/zi. Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării”, a declarat Dan Cărbunaru la Palatul Victoria.
Acesta a adăugat că mecanismul de decontare şi perioada de aplicare vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern, întrebat ce dovezi trebuie să aducă persoanele care găzduiesc sau au găzduit refugiaţi proveniţi din Ucraina şi doresc o decontare a cheltuielilor suportate.
Totodată, el precizat, în context, că Guvernul alocă 100 de lei/zi pentru un refugiat din Ucraina cazat la un hotel, iar pentru spaţiile puse la dispoziţie de statul român suma este de 50 de lei/zi.
„Deoarece am văzut că există ceva speculaţii pe tema legată de beneficiarii sumelor alocate de Guvern pentru cei care, inclusiv în mediul privat, au găzduit şi găzduiesc refugiaţi din Ucraina, pot să vă confirm că, în continuare, sunt alocate sume, inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiaţi ucraineni, suma pusă la dispoziţie fiind de 100 de lei/zi pentru un refugiat cazat. De asemenea, pentru spaţiile puse la dispoziţie de către statul român, suma este de 50 de lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit”, a explicat Cărbunaru, potrivit Agerpres.
Persoanele fizice şi juridice care vor să-i ajute pe refugiaţii care intră în România în urma agresiunii din Ucraina pot face acum transferuri în bani direct către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), într-un cont special alocat IGSU, iar sumele donate de companii sunt recunoscute ca fiind cheltuieli deductibile, potrivit unui comunicat al Executivului.
„De la începutul agresiunii ruse în Ucraina şi până în prezent, mii de cetăţeni români şi de companii româneşti au pus la dispoziţie resurse pentru a veni în sprijinul celor care fug de război. Pentru a prelua aceste resurse şi a le direcţiona către cei ce au nevoie de ele, s-au înfiinţat centre de colectare în mai multe locuri din ţară. Din miile de oferte de resurse transmise către autorităţi, foarte multe reprezintă oferte de resurse băneşti. Pentru ca aceste oferte de donaţii în bani să se poată realiza şi pentru a putea colecta aceste sume care provin atât de la persoane fizice, cât şi de la companii, microîntreprinderi şi persoane fizice autorizate, Guvernul a înfiinţat un cont special, care este alocat direct Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, instituţie al cărui rol este de a interacţiona şi ajuta direct refugiaţii”, se arată în comunicat.
Din banii pe care oamenii şi companiile îi vor transfera, IGSU va face plăţi pentru produse şi servicii dedicate protecţiei şi ajutorării celor care vin din Ucraina (asigurarea de hrană, produse de igienă, cazare).