Cei doi medaliaţi cu aur la Jocurile Olimpice de la Londra, Sandra Izbaşa şi Alin Moldoveanu, vor primi câte 70.000 de euro fiecare, în timp ce premiul pentru o medalie de argint este de 56.000 de euro. Pentru fiecare medalie de bronz, statul va acorda un premiu de 42.000 de euro. Anunţul a fost făcut de către Victor Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.
„Aş fi vrut să fie mai multe medalii, să avem mai multe cheltuieli de la buget”, a spus primul-ministru.
„Sportivii ne-au făcut cinste şi ne fac cinste mai mult decât oricine altcineva şi medaliile lor reuşesc să acopere calomniile şi înjurăturile din ţară. Cum reuşim noi să ne facem de râs în exterior, noroc că există sportivi, oameni de ştiinţă şi studenţi buni ce ne îndreaptă acest mod masochist de a ne prezenta în exterior”, a mai comentat Victor Ponta.
Sportivii care au reprezentat România la Jocurile Olimpice de la Londra s-a întors, luni, în ţară, după două săptămâni de competiţie. Ţara noastră are cel mai prost bilanţ din ultimele cinci decenii la olimpiade: doar nouă medalii, dintre care două de aur.
România a fost reprezentată la JO de 103 sportivi din 15 discipline şi a încheiat competiţia pe locul 27 în clasamentul pe naţiuni, cu nouă medalii (2-5-2): aur – Alin Moldoveanu (tir) şi Sandra Izbaşa (sărituri); argint – Alina Dumitru, Corina Căprioriu (ambele judo), Roxana Cocoş (haltere), echipa masculină de sabie, Cătălina Ponor (sol); bronz – echipa feminină de gimnastică şi Răzvan Martin (haltere).
La ceremonia în care medaliaţii olimpici au fost decoraţi de preşedintele interimar Crin Antonescu a participat şi premierul Victor Ponta.
Crin Antonescu le-a mulţumit sportivilor „în numele tuturor românilor” pentru mândria şi bucuria aduse prin rezultatele obţinute la Londra: „Puţine se pot compara cu aceste lucruri”. Preşedintele interimar a adăugat că premierul Victor Ponta, împreună cu preşedintele COSR, Octavian Morariu pot crea condiţii propice pentru ca „rezervorul de talente” din sportul românesc să poată obţine pe viitor performanţe şi mai răsunătoare. „Sper ca în anii următori să avem, în fine, o strategie temeinică, concretă la nivel guvernamental, la nivel instituţional pentru ca atuurile româneşti în sport să fie valorificate”, a spus Antonescu.