Potrivit informațiilor transmise de Palatul Victoria, în ședința Executivului a fost adoptat un Memorandum cu tema: Exceptarea Companiei Naţionale de Căi Ferate “C.F.R.” S.A., a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători ,,C.F.R. Călători” S.A., a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ,,C.F.R. Marfă” S.A. şi a Societăţii Comerciale de Transport cu Metroul Bucureşti ,,Metrorex” S.A. de la prevederile art. XL şi XLI ale Legii nr.296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.
Club Feroviar a dezvăluit că aplicarea Legii 692/2023 (a austerității) la CFR Călători, CFR Marfă, CFR SA și Metrorex ar fi însemnat că angajații acestor societăți nu ar mai fi putut primi tichete de masă pe lunile noiembrie și decembrie. După ce s-a iscat un imens scandal pe această temă, ministrul Sorin Grindeanu a promis că va înainta un Memorandum de exceptare a societăților feroviare de stat de la prevederile respectivei legi.
Alte două proiecte importante aprobate în ședința de Guvern de joi sunt bugetele de venituri și cheltuieli ale CFR Călători și CFR SA pe 2023. Ele au fost adoptate după multe modificări, acum, când mai e doar o lună și jumătate până la finele anului.
Ultima variantă a bugetului de venituri și cheltuieli al CFR Călători v-a fost prezentată de Club Feroviar aseară, așa că nu vom zăbovi asupra ei.
Cât privește bugetul CNCF CFR SA aprobat de Executiv, el diferă față de ultima variantă disponibilă, pe care v-am prezentat-o în luna octombrie. Și în acest caz se reduc pierderile, de la 859,6 milioane de lei la ”doar” 692,6 milioane de lei. Reducerea nu a apărut pentru că s-a fi făcut vreo economie, ci deoarece au crescut veniturile companiei, de la 5,3 miliarde de lei în varianta din octombrie la 5,5 miliarde de lei în versiunea de acum. Ce-i drept, și cheltuielile au crescut, însă mult mai puțin, de la 6,18 miliarde de lei la 6,2 miliarde de lei.