Guvernul a aprobat constituirea şi funcţionarea centrelor comunitare de învăţare permanentă

Guvernul a aprobat, miercuri, în şedinţă, constituirea şi funcţionarea centrelor comunitare de învăţare permanentă, instituţii care vor contribui la îmbunătăţirea continuă a calificării profesionale, potrivit cerinţelor mediului de afaceri şi în acord cu programele europene de educaţie pe tot parcursul vieţii. Centrele pot fi frecventate atât de copii, cât şi de adulţi, însă înfiinţarea lor are ca principală ţintă încurajarea adulţilor cu vârste între 25 şi 64 de ani să participe la activităţi de învăţare.
Romania TV
23 aug. 2017, 13:25
Guvernul a aprobat constituirea şi funcţionarea centrelor comunitare de învăţare permanentă

Centrele pot fi înfiinţate ca instituţii publice de subordonare locală sau ca activităţi pe lângă o instituţie de subordonare locală finanţată integral din bugetul local, cu condiţia încadrării în numărul maxim de posturi al unităţii administrativ teritoriale, aprobat prin buget. Acestea pot fi finanţate din venituri proprii ale autorităţilor locale, granturi sau alte tipuri de finanţări interne şi/sau externe, donaţii, sponsorizări, taxe de participare, care sunt aprobate ca taxe speciale.

„Centrele pot fi frecventate atât de copii, cât şi de adulţi, însă înfiinţarea lor are ca principală ţintă încurajarea adulţilor cu vârste între 25 şi 64 de ani să participe la activităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, obiectivul fiind creşterea gradului de participare la astfel de activităţi de la 1,5% cât este în prezent, la 10% în 2020″, potrivit sursei citate.

Potivit news.ro, fiecare centru va acoperi minimum patru arii de competenţă: management/coordonare, servicii educaţionale, utilizarea noilor tehnologii de informare şi comunicare, administrativ-financiar.

Activitatea centrelor comunitare de învăţare permanentă are în vedere: facilitarea integrării/reintegrării membrilor comunităţii pe piaţa muncii; creşterea şanselor de integrare socio-profesioală şi de dezvoltare personală; creşterea nivelului de educaţie a membrilor comunităţilor; identificarea periodică şi satisfacerea nevoilor de educaţie permanentă la nivelul comunităţii locale pentru toate categoriile: copii, tineret sau adulţi; oferirea de informaţii actualizate şi complete referitoare la tipurile de servicii educaţionale formale şi non-formale diponibile în comunitate; dezvoltarea şi diversificarea serviciilor educaţionale şi a competenţelor sociale şi profesionale.

Durata fiecărui program de formare este flexibilă şi se stabileşte de coordonatorul activităţii şi partenerii furnizori de educaţie şi formare.

Competenţele profesionale dobândite vor fi certificate prin documente care să ateste cunoştinţele, abilităţile, calificările obţinute după urmarea acestor programe. În funcţie de durata şi specificul activităţii, aceste documente pot fi adeverinţe, atestate, certificate de calificare profesională, certificate de competenţe şi diplome.

Potrivit Executivului, constituirea centrelor comunitare de învăţare permanentă umăreşte o mai bună pregătire a forţei de muncă, ceea ce contribuie la sprijinirea mediului de afaceri, precum şi la creşterea accesului la educaţie şi formare profesională pe tot parcursul vieţii al tuturor oamenilor, indiferent de apartenenţa socială, etnică, de gen, de confesiune sau de zona rezidenţială.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Radu Vâlcan a plecat la Insula iubirii! Primele imagini din locul unde se va filma sezonul 9 / FOTO
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
A murit marea doamnă a României. A fost o actriță adorată de toți românii: Un talent înnăscut
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie să setezi centrala dimineața, când pleci de acasă. Greșeala care îți poate dubla factura la gaze
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Alex Dobrescu și-a cunoscut fiul! Cum s-a afișat alături de Cristina Cioran, după aproape un an | FOTO
Spynews
Gestul mamei lui Andrei Perneș față de Sabrina, pe care puțini l-au observat! Ce s-a întâmplat la înmormântare. Ți se rupe sufletul! | FOTO
Evz.ro
Doliu în politica din România. A murit un personaj celebru
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Miniștrii Agriculturii din patru țări cer Comisiei Europene reintroducerea cotelor pentru produsele agricole ucrainene
MediaFlux
Se dau 7.000 de LEI pe LUNĂ timp de 36 de LUNI! Cine va BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!