Guvernul a aprobat o ordonanţă pentru sprijinirea administraţiei publice locale să realizeze proiecte din fonduri europene

Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o ordonanţă prin care se asigură sprijin autorităţilor publice locale să realizeze proiecte finanţate din fonduri europene, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, precizând că actul normativ a fost promovat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Romania TV
23 aug. 2018, 16:15
Guvernul a aprobat o ordonanţă pentru sprijinirea administraţiei publice locale să realizeze proiecte din fonduri europene

„Prin acest act normativ, Guvernul sprijină autorităţile publice locale să realizeze proiecte finanţate din fonduri europene. Este vorba despre un mecanism de sprijin, care permite unităţilor administraţiei publice locale să acceseze, în cursul acestui an, (…) împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate la Trezorerie, în limita sumei de 800 de milioane de lei. Fondurile pot fi utilizate pentru asigurarea prefinanţării şi/sau cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

El a precizat că aceste împrumuturi vor putea fi contractate de autorităţile publice locale, instituţiile publice finanţate integral din bugetul local, spitale publice din reţeaua administraţiei publice locale sau asociaţii de dezvoltare intercomunitare.

„Prin această măsură este stimulată (…) atragerea de fonduri europene pentru finanţarea proiectelor locale de infrastructură – apă-canalizare, şcoli, spitale sau drumuri”, a arătat Nelu Barbu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, rata de dobândă este ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, plus o marjă, în funcţie de scadenţa împrumuturilor.

„Perioada de rambursare (…) este stabilită potrivit scadenţei împrumutului acordat, cu posibilitatea rambursării anticipate, parţial sau integral. Termenul-limită de depunere a documentelor este 29 noiembrie 2018”, a mai arătat Nelu Barbu.

Potrivit unui comunicat al MDRAP, marja se stabileşte astfel: 1,5 puncte procentuale pentru scadenţe de până la 3 ani, inclusiv; 2,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 3 şi 5 ani, inclusiv; 2,5 puncte procentuale pentru scadenţe între 5 şi 10 ani, inclusiv; 3,0 puncte procentuale pentru scadenţe între 10 şi 20 de ani, inclusiv.

„Rambursarea se efectuează în tranşe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă se calculează lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, şi se plăteşte trimestrial, în suma cumulată până la zi”, se spune în comunicat.

MDRAP mai arată că unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot depune documentaţia la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice/administraţiile judeţene ale finanţelor publice, pentru a fi transmisă Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

„Măsurile contribuie la îndeplinirea priorităţii majore a Guvernului privind îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE şi asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din programele naţionale”, se mai arată în comunicat.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
De câte ori poți refolosi uleiul de floarea-soarelui din tigaie. Dacă ai prăjit acest aliment, trebuie să-l înlocuiești imediat
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Câţi bani poţi primi din străinătate fără să plăteşti impozit la ANAF? Scrie clar în lege
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Poți să îți iei adio de la plata cash. UE dezvoltă portofelul electronic
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Putin a cedat! Pacea de la Vatican dintre Zelenski și Trump a avut succes
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte