Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind modificările la Legea salarizării convenite cu sindicatele din Sănătate şi Educaţie

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind modificările la Legea salarizării convenite cu sindicatele de care vor beneficia angajaţi din Sănătate şi Educaţie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.
Romania TV
16 mai 2018, 14:15
Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă privind modificările la Legea salarizării convenite cu sindicatele din Sănătate şi Educaţie

„Astăzi, în şedinţa de Guvern a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care prevede anumite modificări şi completări ale Legii cadru 153/2017, cunoscută drept Legea salarizării unitare. Este vorba despre acele modificări agreate cu reprezentanţii sindicatelor şi managerii de spitale, aceste modificări au fost agreate în urma discuţiilor pe care premierul şi miniştrii de resort le-au avut cu reprezentanţii managerilor şi reprezentanţii sindicatelor”, a afirmat miercuri Nelu Barbu.

El a menţionat că în domeniul sănătăţii actul normativ prevede mai multe clarificări.

„În primul rând, vorbim despre introducerea unor corecţii pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete aferente lunii martie au fost mai mici decât drepturile salariale nete plătite în luna februarie 2018. Aceste corecţii vor acoperi diferenţa şi vor fi actualizate în funcţie de evoluţia drepturilor salariale individuale stabilite, potrivit legislaţiei în vigoare”, a spus Nelu Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că, tot în domeniul sănătăţii, OUG stabileşte „scoaterea gărzilor din calculul procentului de 30% pe ordonator de credite în condiţiile în care gărzile reprezintă un element obligatoriu în asigurarea continuităţii asistenţei medicale de urgenţă”.

„De asemenea, mai prevede acest act normativ, unităţile sanitare de monospecialitate, serviciile judeţene de ambulanţă şi serviciul ambulanţă al municipiului Bucureşti-Ilfov să poată beneficia de majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază. Practic, se creează posibilitatea prin această modificare a depăşirii procentului stabilit de ordinatorul principal de credite pentru unităţile sanitare de monospecialitate şi serviciile de ambulanţă. De asemenea, stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile de director de îngrijiri, asistent şef serviciu de ambulanţă şi asistent medical şef în funcţie de salariul de bază aferent funcţiei de asistent şef, respectiv asistent medical principal cu studii superioare”, a declarat Barbu.

El a adăugat că în domeniul educaţiei OUG prevede, între altele, „acordarea indemnizaţiei de hrană şi pentru personalul din cadrul învăţământului superior care a beneficiat de tichete de masă în anul 2017, majorarea gradului I pentru funcţia de contabil-şef din învăţământul preuniversitar şi corelarea nivelului de salarizare pentru funcţia director casa corpului didactic cu cel pentru funcţia de inspector şcolar”. 

Ministerul Muncii: Modificările agreate cu reprezentanţii sindicatelor privind Legea salarizării au fost adoptate de Guvern

Gărzile efectuate în sistemul medical au fost scoase în afara plafonului de 30% prevăzut pentru sporuri, potrivit unei Ordonanţe de urgenţă adoptată miercuri de către Guvern.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, transmis miercuri AGERPRES, actul normativ aprobat de către Guvern clarifică unele prevederi din Legea salarizării şi introduce corecţii pentru acele categorii de personal ale căror drepturi salariale nete aferente lunii martie sunt mai mici decât cele plătite în luna februarie 2018, corecţii care vor acoperi diferenţa şi care vor fi actualizate în funcţie de evoluţia drepturilor salariale individuale stabilite potrivit legii.

Corecţiile aplicate vor acoperi diferenţa, în măsura în care persoană îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

De asemenea, unităţile sanitare de monospecialitate, serviciile judeţene de ambulanţă şi serviciul de ambulanţă al Municipiului Bucureşti – Ilfov vor putea beneficia de majorarea procentului care se aplică asupra sumei salariilor de bază, în vederea acordării sporurilor stabilite pentru fiecare dintre aceste unităţi sanitare, astfel încât să se asigure limita minimă a sporurilor prevăzute în Regulamentul elaborat potrivit art. 23.

„Practic, se creează posibilitatea depăşirii procentului stabilit de ordonatorul principal de credite pentru unităţile sanitare de monospecialitate şi serviciile de ambulanţă şi asigurarea sumelor necesare, în scopul acordării sporurilor prevăzute de Regulamentul-cadru la limita minimă, pentru toate categoriile de personal care intră sub incidenţa regulamentului”, se notează în comunicatul Ministerului Muncii.

Documentul prevede, de asemenea, acordarea indemnizaţiei de hrană şi pentru personalul din cadrul învăţământului superior care a beneficiat de tichete de masă în anul 2017.

Totodată, în Ordonanţă mai sunt prevăzute: majorarea gradului I pentru funcţia de contabil-şef din învăţământul preuniversitar, corelarea nivelului de salarizare pentru funcţia de director Casa corpului didactic cu cel pentru funcţia de inspector şcolar, respectiv stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile de director de îngrijiri, asistent şef serviciu de ambulanţă şi asistent medical şef, în funcţie de salariul de bază aferent funcţiei de asistent şef şi cea de asistent medical principal cu studii superioare.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde ar putea începe Al Treilea Război Mondial. Autoritățile pregătesc deja apărarea
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Se întoarce roata. Cele 3 comisii cheie din care face parte Gigi Becali în Parlamentul României
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
Irinel Columbeanu, în lacrimi de Crăciun. Cadoul emoționat pe care l-a primit
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Consultantul fiscal Gabriel Biriș comentează măsurile guvernului pentru reducerea deficitului
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE în MAGAZINE! Plata cu CARDUL s-a MODIFICAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă