Conform Ministerului Sănătăţii, pachetul de bază aduce ca noutate prevenţia, care va fi efectuată prin completarea unei riscograme, informează libertatea.ro. Astfel, în spiritul prevenţiei, s-a introdus pentru pacienţii asimptomatici (cei care nu prezintă manifestări de boală şi care se consideră sănătoşi – n.r.), cu vârste de până la 39 de ani, o vizită obligatorie la medicul de familie cel puţin o dată la trei ani.
VEZI ŞI: Sindicaliştii din sănătate solicită creşterea salariilor cu 50%
Noul Contract-cadru aduce noutăţi şi pentru gravide. Astfel, atât în pachetul de bază, cât şi în cel minimal, în cazul supravegherii gravidei s-a introdus, ca obligatorie şi gratuită, pe lângă testarea HIV, şi testarea pentru hepatitele B şi C.
Potrivit noii prevederi legale în sănătate, nu se mai găsesc în pachetul de bază serviciile de homeopatie şi fitoterapie.
Executivul vrea să economisească o parte din banii care se cheltuiesc pentru tratarea pacienţilor în spital, astfel că a introdus criterii de internare în spitalizare continuă, dar şi în cazul spitalizării de zi. Afecţiunile care pot fi diagnosticate şi tratate în regim de spitalizare de zi sunt: afecţiuni pentru care se acordă servicii de chimioterapie, radioterapie, brahiterapie (toate forme de tratament al diferitelor forme de cancer), litotriţie (spargerea pietrelor renale şi ale celor instalate pe uretră), implant de cristalin, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală, amniocenteză, biopsie de vilozităţi coriale, administrarea tratamentului pentru profilaxia rabiei, afecţiuni care necesită administrare de medicamente pentru care este necesară aprobarea comisiilor de experţi constituite la nivelul CNAS, HIV/SIDA care necesită monitorizarea bolnavilor.
CITEŞTE ŞI: Consultaţii ginecologice gratuite în Capitală