Planul de acțiune este un document tehnic care cuprinde descrierea rolului și atribuțiilor unei Președinții a Consiliului UE, a primei etape de pregătire a Președinției României la Consiliul UE, a perspectivei elaborării Programului Trio-ului de Președinții din care face parte România, împreună cu Finlanda și Croația precum și a Programului Președinției României a Consiliului UE. Documentul conține o primă evaluare a resurselor necesare și sugerează setul de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Planul de acțiune reprezintă cel al doilea obiectiv asumat de către Guvernul României, la nivelul Cancelariei Primului-ministru, în pregătirea Președinției României la Consiliul UE. Primul obiectiv a fost lansarea seriei de dezbateri publice pentru discutarea priorităților viitoarei Președinții. Astfel, pe 24 octombrie, Cancelaria Primului-ministru a organizat conferința de lansare a dezbaterilor publice și a prezentat ulterior un calendar al acestor dezbateri, care se vor derula în perioada noiembrie 2016 – iunie 2017.
Statul membru UE care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene are, la nivelul instituțiilor europene, trei misiuni principale: planificarea și conducerea reuniunilor din cadrul diferitelor formațiuni ale Consiliului (cu excepția Consiliului Afaceri Externe) și ale grupurilor sale de lucru; reprezentarea Consiliului UE în relațiile sale cu celelalte instituții ale Uniunii, în special cu Comisia Europeană și Parlamentul European; asumarea reprezentării UE în dialog cu partenerii externi, prin înlocuirea temporară a Înaltului Reprezentant, în situațiile în care acesta nu poate participa.
La nivelul Cancelariei Primului-ministru a fost creată, în iulie 2016, Unitatea pentru pregătirea Președinției României a Consiliului UE. Această structură se află în coordonarea secretarului de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe.
Mai multe detalii AICI