Guvernul a aprobat proiectele privind bugetul pe 2020 şi modificarea OUG 114 pe care îşi va angaja răspunderea

Guvernul a aprobat proiectele privind bugetul pe 2020, bugetul asigurărilor de stat pe anul viitor şi cel referitor la modificarea OUG 114 pe care îşi va angaja răspunderea în Parlament, a anunţat miercuri şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
Filip Stan
18 dec. 2019, 11:36
Guvernul a aprobat proiectele privind bugetul pe 2020 şi modificarea OUG 114 pe care îşi va angaja răspunderea

Dancă a precizat că au fost adoptate proiectul legii bugetului de stat, proiectul legii bugetului asigurărilor de stat pe anul viitor şi cel referitor la măsuri fiscal-bugetare privind corectarea OUG 114.

„Prin proiectul de lege adoptat astăzi în Guvern salvăm pilonul 2 de pensii administrat privat, este o chestiune pentru care Guvernul Orban a militat întotdeauna – de a stimula şi încuraja sistemele alternative pentru acumularea unor pensii private. În acest sens, au fost corectate măsurile care ar fi dus la distrugerea şi naţionalizarea pilonului 2 de pensii. Prin proiectul de lege se renunţă la cerinţele legate de elaborarea suplimentară de capital pentru administratorii fondurilor de pensii, se reduc comisioanele de administrare pentru Casa de Pensii şi ASF, lăsând mai mulţi bani în conturile participanţilor la fondurile la pilonul 2 de pensii. Se elimină şi opţionalitatea participanţilor între pilonul 1 şi pilonul 2 de pensii”, a spus Dancă într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că o altă măsură din acest proiect este desfiinţarea „mecanismului de împrumuturi fictive” prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

„Taxarea cu 2% din cifra de afaceri a companiilor energetice şi plafonarea preţului la producător pentru gaze şi pentru furnizorii de energie electrică la 68 de lei pe megawat/oră au fost abrogate şi au fost introduse prevederi tranzitorii pentru liberalizarea pieţei de gaze şi de energie electrică. (…) Fondurile colectate în baza taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din sectorul energetic, colectate la ANRE, vor fi transferate la Ministerul Economiei în vederea sprijinirii programelor de eficienţă energetică şi a programelor de protecţia consumatorului vulnerabil, este vorba de suma de 600 de milioane de lei. (…) Au fost abrogate şi prevederile din sectorul telecomunicaţiilor, atât în ce priveşte taxarea acestor companii, cât şi regimul contravenţiei în acest domeniu şi au fost abrogate prevederile legate de taxarea activelor bancare”, a menţionat Dancă.

Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe Legea bugetului de stat şi pe Legea bugetului asigurărilor sociale. Anunţul a fost făcut de premierul Ludovic Orban la începutul şedinţei de Guvern. De asemenea, va fi modificată şi OUG 114.

„Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru trei proiecte de lege: legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi legea de corectare a OUG 114, care a provocat efecte devastatoare în economia românească”, a anunţat premierul Ludovic Orban, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.

„Ne aflăm într-o situație critică. După 3 ani de harababură legislativă, fiscală, în care au fost făcute praf toate sistemele publice, în care bugetul a ajuns într-un dezechilibru clar, trebuie să dăm acest semnal către societate, economie, investitori, că Guvernul nostru este hotărât să-și angajeze răspunderea pentru corectarea tuturor dezechilibrelor create de politica iresponsabilă a fostului guvern și care are capacitatea să refacă echilibrele din economie”, a declarat Ludovic Orban.

„Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru atingerea obiectivului pe care îl avem, şi anume de a reuşi pînă în data de 31 decembrie să oferim României şi românilor un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realităţile economice şi să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme, fiecărei autorităţi locale să ştie la ce să se aştepte pentru anul 2020 din partea legii bugetului de stat”, a mai spus Orban.

Proiectul legii bugetului de stat pentru 2020

Potrivit proiectului de buget de stat pentru anul 2020 publicat marţi dimineaţă pe site-ul Ministerului de Finanţe, veniturile prevăzute pentru 2020 sunt de 360,149 miliarde de lei, cu o pondere în PIB de 31,89%, iar cheltuielile sunt estimate la 400,694 miliarde de lei, respectiv 35,48% din PIB. Ţinta de deficit bugetar pe anul 2020 este estimată la 3,59% din PIB (40,545 miliarde de lei), iar deficitul ESA la 3,58% din PIB, urmând ca acesta să ajungă în anul 2023 la 1,94% din PIB, încadrându-se astfel în prevederile regulamentelor europene, scrie Economica.net.

Deficitul de cont curent este prognozat la 10,6 miliarde de euro în anul 2020, având o pondere în PIB în scădere faţă de anul precedent, respectiv de 4,5%.

„Investiţiile constituie motorul creşterii economice şi al creării de locuri de muncă, cu efect multiplicator şi aport direct la formarea brută de capital fix. Pentru anul 2020 investiţiile sunt estimate la 4,5% din PIB, mai mari cu 6,3 miliarde lei ca în anul 2019”, se arată în proiect.

Câştigul salarial brut are o valoare de 5.429 lei în 2020, iar cel net de 3.324 lei. Rata şomajului în 2020 este estimată la 3%, faţă de 3,2% în 2019, iar numărul şomerilor la 275.000. Se aşteaptă o majorare a numărului de salariaţi de 1,9%, concomitent cu reducerea ratei şomajului înregistrat la 3,0% la sfârşitul anului 2020.

Pentru anul 2020, se estimează că inflaţia se va reduce atât ca medie anuală până la 3,1%, cât şi la sfârşitul anului până la 3,0%.

Măsurile care au stat la baza construcţiei bugetare pe orizontul 2020-2023 au fost: eliminarea mecanismului plăţii defalcate a TVA în vederea compatibilizării cu acquis-ul comunitar în domeniu; executarea silită a sumelor existente în contul de TVA se va aplica în mod corespunzător de către instituţiile de credit, în limita sumei totale a obligaţiilor bugetare, astfel cum aceasta este individualizată în adresa de înfiinţare a popririi.

De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2020, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2019. 

Cine primește mai mulți bani

Ministerul Muncii și Protecției Sociale primește în 2020 de la bugetul de stat 41,9 miliarde de lei față de 31,5 miliarde de lei în 2019, mai mult cu 32,7%. 29,5 miliarde de lei reprezintă cheltuieli cu asistența socială, care include și plata pensiilor, ce vor fi majorate cu 40% de la 1 septembrie 2020 cu un impact bugetar estimat pe respectivele trei luni pentru care se aplică majorarea de 8 miliarde de lei.

Bugetul Ministerului Educației pentru anul 2020 este de 32,8 miliarde de lei, mai mare cu 2,5% față de execuția din 2019 (29,4 miliarde de lei).

La Transporturi se alocă 11,8 miliarde de lei de la buget, cu 3,3% mai mult față de anul anterior, respectiv 11,4 miliarde de lei.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Sabrina, gest sfâșietor la o zi după înmormântarea lui Andrei Perneș. Cutremurător ce a făcut la locul accidentului
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Doliu pe scena teatrului din România! Actrița Maria Andreea Raicu s-a stins din viață
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
PSD îl propune pe Crin Antonescu pentru funcția de președinte al României
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!