”Proiectul de act normativ, practic, reglementează autorizarea cerinţelor operaţionale, supravegherea instituţiilor emitente de monedă electronică, desfăşurarea activităţii de prestare a serviciilor de plată către instituţiile emitente de monedă electronică, desfăşurarea activităţii pe teritoriul României de către instituţii emitente de monedă electronică din alte state membre, reglementarea Registrului instituţiilor emitente de monedă electronică administrat de BNR, secretul profesional, schimbul de informaţii. (…) Prin acest act normativ se stabilesc şi drepturi şi obligaţii importante ale instituţiilor emitente de monedă electronică, fiind încurajată inovarea şi, în acelaşi timp, se asigură o protecţie mai bună deţinătorilor de monedă electronică şi utilizatorilor de servicii de plată”, a spus Nelu Barbu, la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.
El a adăugat că, totodată, la propunerea Ministerului Economiei, au fost adoptate în şedinţa de Guvern alte două proiecte de lege care transpun directive europene în materie.
„Este vorba de serviciile de plată prin care este asigurată protecţia cetăţenilor români care folosesc servicii de plată indiferent că acestea sunt electronice, realizate la bancomat sau prin aplicaţii pe telefonul mobil sau sunt reprezentate de ordinele de plată. Noua reglementare încurajează în acelaşi timp apariţia unor noi furnizori de servicii şi dezvoltarea de modalităţi de plată inovatoare de pe telefonul mobil, de exemplu, prin internet, pentru a stimula competitivitatea în acest domeniu. Se prevăd obligaţii instituţiilor de plată, care funcţionează pe teritoriul ţării noastre, dar al căror sediu real este situat în alt stat membru, să desemneze un punct unic de contact în România pentru a asigura comunicarea şi raportarea adecvată a informaţiilor privind conformarea cu prevederile actului normativ”, a explicat Barbu.
Potrivit acestuia, un al doilea proiect de lege iniţiat de Ministerul Economiei se referă la transpunerea unei directive europene privind mărcile comerciale.
„Sunt măsuri referitoare atât la publicitatea comparativă, măsuri referitoare la contrafacerea unei mărci, permiţând consolidarea protecţiei mărcilor şi combaterea într-un mod eficace a contrafacerilor. O prevedere foarte importantă a legii este cea referitoare la semnele care pot constitui o marcă. În acest sens, sunt eliminate cerinţele reprezentării grafice a mărcilor, astfel încât pot deveni mărci orice semne care au capacitatea să distingă produsele sau serviciile unei întreprinderi şi care permite autorităţilor competente şi consumatorilor să distingă clar şi cu precizie obiectul protecţiei conferite respectivei mărci”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului.