Guvernul a aprobat joi, 16 ianuarie, un contingent de 100.000 de muncitori străini pentru anul 2025, care pot intra pe piața forței de muncă. Acest lucru a fost făcut prin aprobarea unei hotărâri de guvern, referitoare la contingentul de străini nou-admiși.
Hotărârea de Guvern nr. 10 din 2025 privind „stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2025” a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 37 publicat pe 16 ianuarie 2025.
Un număr de 8.000 de muncitori asiatici sunt primii beneficiari ai acesteia, iar firmele de recrutare și companiile beneficiare au depus în ianuarie același număr de cereri în numele unor muncitori străini care doreau să vină la muncă în țara noastră.
Citește și : Salarii 2025. Veste bună pentru românii din Italia! Cu cât se măresc lefurile
Firmele de recrutare susțin că întârzierea a blocat activitatea unei bune părți din companiile din România, care se confruntă cu un deficit acut de forță de muncă în diverse sectoare esențiale ale economiei. De asemenea, se arată că există riscul ca forța de muncă să se orienteze către Grecia sau Slovacia, în condițiile în care obținerea documentației este mult mai rapidă în aceste țări.
Este cel de-al treilea an în care cota se menține de 100.000 de lucrători străini nou admiși pe piața forței de muncă.
„Guvernul a aprobat pentru anul 2025 un contingent de 100.000 de lucrători străini nou admişi pe piaţa forţei de muncă din România. Decizia a fost luată ca urmare a deficitului de forţă de muncă semnalat de angajatori în dialogul cu instituţiile guvernamentale, mai precis în cadrul Consiliului Naţional Tripartit, care are loc cu regularitate la nivel de executiv şi este prezidat chiar de prim-ministru”, a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Citește și : Plățile în numerar ar putea să dispară de tot din România. Guvernul dorește să limiteze utilizarea plăților cash
Contingentul nu se referă la lucrători români sau cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene sau ai statelor membre ale Spaţiului Economic European sau al Comunităţii Helvetice a Elveţiei.
„Se menţine cota de aproximativ 100.000, aşa cum a fost aprobată şi în ultimii trei ani. La data de 12 decembrie 2024 erau active 146.387 de astfel de contracte individuale de muncă ale salariaţilor cetăţeni ai unor state din afara Uniunii Europene şi ai Spaţiului Economic European, dintre care 94.155 contracte individuale de muncă nou încheiate”, a precizat Constantin.