Guvernul a convenit cu FMI să extindă lista proiectelor UE la 100 de investiţii, de la 60

Comparativ cu cele 60 de proiecte UE luate în calcul iniţial, noile investiţii sunt printre cele mai reduse din punct de vedere valoric.
Romania TV
03 nov. 2011, 12:06
Guvernul a convenit cu FMI să extindă lista proiectelor UE la 100 de investiţii, de la 60

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să extindă lista proiectelor UE prioritare, de la 60 la 100 investiţii publice, fiind preluate, însă doar lucrări care necesită o finanţare modică, în valoare totală de sub 1 miliard euro, din care 586 milioane euro finanţare UE.

Aproape toate aceste proiecte, semnate în intervalul 2009-2011, au în prezent un grad de execuţie de 0%, ca şi majoritatea celorlalte 60 de investiţii iniţiale, Guvernul angajându-se să le aducă într-un timp-record, până la sfârşitul anului viitor, aproape de un nivel de realizare de 50%. Proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2015.

Comparativ cu cele 60 de proiecte UE luate în calcul iniţial, noile investiţii sunt printre cele mai reduse din punct de vedere valoric.

Cele 100 de proiecte au fost discutate miercuri seară de reprezentanţii Guvernului cu cei ai FMI şi publicate imediat pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene.

În noua formă, lista include proiectele de reabilitare a staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud (26,4 milioane euro), de realizare a sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţele Covasna (24,5 milioane euro), Olt (31,8 milioane euro), Călăraşi (34,2 milioane euro), Sălaj (27,6 milioane euro), Bacău (36,1 milioane euro), Botoşani (33,5 milioane euro), Argeş (20,4 milioane euro) şi Vaslui (32,1 milioane euro), de reabilitare a sitului poluat istoric-depozit deşeuri periculoase UCT-Poşta Raţ din municipiul Turda (19,8 milioane euro) şi a sitului poluat istoric-amplasament fosta fabrică chimică din comuna Crângurile (10 milioane euro), de management şi conştientizare în România a reţelei Natura 2000 (12, 8 milioane euro), de monitorizare a stării de conservare a speciilor şi habitatelor (16,3 milioane euro), precum şi de reabilitare a sistemului de termoficare urbană în municipiile Focşani (35,4 milioane euro) şi Botoşani (36,5 milioane euro).

Au fost suplimentate şi proiecte de infrastructură rutieră, dar cu includerea tot a unor investiţii cu valoare redusă, fiind preluate lucrările la varianta de ocolire a municipiului Alexandria (48 milioane euro), varianta de ocolire Caracal (15 milioane euro), modernizarea DN 5 sectorul Bucureşti Adunaţii Copăceni (48,9 milioane euro), varianta de ocolire Săcuieni (15,2 milioane euro), varianta de ocolire Carei (23,8 milioane euro), dar şi lucrările de reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată sucursala regională de Căi Ferate Braşov, Constanţa şi Timişoara (29 milioane euro) şi modernizarea staţiilor de cale ferată Giurgiu Oraş, Slobozia Veche şi Călăraşi Sud (22,4 milioane euro).

Pe listă au fost introduse şi proiecte de îmbunătăţire a siguranţei traficului, cu sisteme de management al traficului de nave pe Dunăre (12 milioane euro) şi pe Canalul Dunăre-Marea Neagră (3 milioane euro), la care se adaugă alte proiecte precum Accesul Naţional Electronic la Literatura Ştiinţifică de Cercetare (21 milioane euro), Platforma de Cercetare Farmaceutică avansată (16,6 milioane euro), Dezvoltarea Laboratorului de Cercetare Tehnologică a sistemelor de iluminare LED pentru industria naţională de autoturisme (15 milioane euro), sistemul informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate (38,2 milioane euro), prescripţia electronică (11,2 milioane euro), eficientizarea consumului de energie a socoetăţii Prefabricate Vest Patru (24,4 milioane euro), baza de agrement cu terenuri de golf, de sport, piscine în comuna Fântânele din judeţul Arad (19,6 milioane euro), centrul pentru sprijinirea afacerilor „West Gate Business Center” (20 milioane euro), modernizarea Bulevardul Dorobanţilor din municipiul Brăila (29 milioane euro), reabilitarea spitalului judeţean de urgenţă Vâlcea (17,1 milioane euro), construirea unui pasaj subteran în vederea decongestionării traficului rutier din zona metropolitană Craiova (15,3 milioane euro) şi modernizarea liniei de tramvai pe ruta Mănăştur-Piaţa Gării în municipiul Cluj-Napoca (17,8 milioane euro).

Toate aceste proiecte însumează o valoare de 957 milioane euro, din care 586 milioane euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat anterior că Guvernul a redactat o listă cu 60 proiecte finanţate de UE care vor fi urmărite prioritar, majoritatea la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%, deşi valoarea totală a acestora depăşeşte 7 miliarde euro, intenţia fiind ca ritmul lucrărilor să avanseze măcar cu 5-10% până la finele anului viitor.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat recent că Guvernul va stabili în bugetul pentru anul viitor o listă cu aproximativ 60 de proiecte importante de investiţii, pe care le va urmări săptămânal.

În ultima perioadă, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au spus în mai multe rânduri că bugetul pentru anul viitor are ca prioritate finanţarea proiectelor de investiţii, dar şi o mai bună structurare a acestora, care să ajute la ieşirea din criză a României.

 

Spynews
Obiectul cu care a fost înmormântată prințesa Diana. Avea o semnificație specială pentru ea
Bzi.ro
Denisa Nechifor a făcut spectacol la piscină, în costum de baie! Cum se păstrează focoasa brunetă, la 40 de ani
Fanatik.ro
Strada din București care este unică în lume. Poate fi o atracție turistică pentru străini. Ce o face, de fapt, atât de specială
Capital.ro
Toți șoferii vor fi prinși. Se introduce sistemul e-SIGUR în România
Playtech.ro
ȘOCANT! Cât de schimbată este Eliza Iliescu. Aproape de nerecunoscut
DailyBusiness
Recalcularea pensiilor. Un milion de români sunt pe jar pentru noile vești despre veniturile lor
Adevarul
Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Principalele modificări care intră în vigoare la 1 septembrie 2024
Spynews
Irinel Columbeanu, abandonat în azil! Afaceristul ar fi fost părăsit de prietenii lui și trece prin clipe grele
Spynews
Dulce împăcare! Dana Roba este din nou împreună cu Beniamin! Nu au rezistat prea mult timp unul fără celălalt / FOTO
Evz.ro
Dispare ciocolata. La asta chiar nu ne-am fi așteptat
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Jordan Chiles, imagini incendiare, în bikini, în plin scandal cu medalia Anei Bărbosu
wowbiz.ro
ULTIMA ORĂ! Fostul preot Visarion Alexa, condamnat la închisoare!
Cancan.ro
Îți mai aduci aminte de Simona Amânar, gimnasta care făcea furori în anii ’90? Abia o recunoști acum
Playsport.ro
Apariție interzisă la propria nuntă?! Prea fierbinte! Cum s-a îmbrăcat "Perla Banatului" la cununia cu Marius Constantin
kanald.ro
Incendiu masiv de vegetație în județul Argeș: Mai multe case au luat foc, iar un localnic a avut nevoie de intervenția medicilor
Capital.ro
S-a mai stins o stea! A murit marea doamnă a filmului: Una din cele mai bune actrițe ale generației
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Ion Țiriac, discurs-manifest după ce primarul Daniel Băluță a inaugurat patinoarul de 10.000.000 de euro din sectorul 4! „M-am întâlnit cu domnul David Popovici și mi-a zis asta”
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu. Cutremur în cazul Caracal! Bunicul fetei aruncă bomba
substantial.ro
Situație dificilă în estul Ucrainei, avertizează comandantul forțelor ucrainene
MediaFlux
ERORI în deciziile de recalculare a pensiilor. Simona Bucura-Oprescu anunță CE TREBUIE SĂ FACĂ PENSIONARII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...