Guvernul a convenit cu FMI să extindă lista proiectelor UE la 100 de investiţii, de la 60

Comparativ cu cele 60 de proiecte UE luate în calcul iniţial, noile investiţii sunt printre cele mai reduse din punct de vedere valoric.
Romania TV
03 nov. 2011, 12:06
Guvernul a convenit cu FMI să extindă lista proiectelor UE la 100 de investiţii, de la 60

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional să extindă lista proiectelor UE prioritare, de la 60 la 100 investiţii publice, fiind preluate, însă doar lucrări care necesită o finanţare modică, în valoare totală de sub 1 miliard euro, din care 586 milioane euro finanţare UE.

Aproape toate aceste proiecte, semnate în intervalul 2009-2011, au în prezent un grad de execuţie de 0%, ca şi majoritatea celorlalte 60 de investiţii iniţiale, Guvernul angajându-se să le aducă într-un timp-record, până la sfârşitul anului viitor, aproape de un nivel de realizare de 50%. Proiectele trebuie finalizate în perioada 2012-2015.

Comparativ cu cele 60 de proiecte UE luate în calcul iniţial, noile investiţii sunt printre cele mai reduse din punct de vedere valoric.

Cele 100 de proiecte au fost discutate miercuri seară de reprezentanţii Guvernului cu cei ai FMI şi publicate imediat pe site-ul Ministerului Afacerilor Europene.

În noua formă, lista include proiectele de reabilitare a staţiei de epurare ape uzate Eforie Sud (26,4 milioane euro), de realizare a sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţele Covasna (24,5 milioane euro), Olt (31,8 milioane euro), Călăraşi (34,2 milioane euro), Sălaj (27,6 milioane euro), Bacău (36,1 milioane euro), Botoşani (33,5 milioane euro), Argeş (20,4 milioane euro) şi Vaslui (32,1 milioane euro), de reabilitare a sitului poluat istoric-depozit deşeuri periculoase UCT-Poşta Raţ din municipiul Turda (19,8 milioane euro) şi a sitului poluat istoric-amplasament fosta fabrică chimică din comuna Crângurile (10 milioane euro), de management şi conştientizare în România a reţelei Natura 2000 (12, 8 milioane euro), de monitorizare a stării de conservare a speciilor şi habitatelor (16,3 milioane euro), precum şi de reabilitare a sistemului de termoficare urbană în municipiile Focşani (35,4 milioane euro) şi Botoşani (36,5 milioane euro).

Au fost suplimentate şi proiecte de infrastructură rutieră, dar cu includerea tot a unor investiţii cu valoare redusă, fiind preluate lucrările la varianta de ocolire a municipiului Alexandria (48 milioane euro), varianta de ocolire Caracal (15 milioane euro), modernizarea DN 5 sectorul Bucureşti Adunaţii Copăceni (48,9 milioane euro), varianta de ocolire Săcuieni (15,2 milioane euro), varianta de ocolire Carei (23,8 milioane euro), dar şi lucrările de reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată sucursala regională de Căi Ferate Braşov, Constanţa şi Timişoara (29 milioane euro) şi modernizarea staţiilor de cale ferată Giurgiu Oraş, Slobozia Veche şi Călăraşi Sud (22,4 milioane euro).

Pe listă au fost introduse şi proiecte de îmbunătăţire a siguranţei traficului, cu sisteme de management al traficului de nave pe Dunăre (12 milioane euro) şi pe Canalul Dunăre-Marea Neagră (3 milioane euro), la care se adaugă alte proiecte precum Accesul Naţional Electronic la Literatura Ştiinţifică de Cercetare (21 milioane euro), Platforma de Cercetare Farmaceutică avansată (16,6 milioane euro), Dezvoltarea Laboratorului de Cercetare Tehnologică a sistemelor de iluminare LED pentru industria naţională de autoturisme (15 milioane euro), sistemul informatic integrat pentru dosarul electronic de sănătate (38,2 milioane euro), prescripţia electronică (11,2 milioane euro), eficientizarea consumului de energie a socoetăţii Prefabricate Vest Patru (24,4 milioane euro), baza de agrement cu terenuri de golf, de sport, piscine în comuna Fântânele din judeţul Arad (19,6 milioane euro), centrul pentru sprijinirea afacerilor „West Gate Business Center” (20 milioane euro), modernizarea Bulevardul Dorobanţilor din municipiul Brăila (29 milioane euro), reabilitarea spitalului judeţean de urgenţă Vâlcea (17,1 milioane euro), construirea unui pasaj subteran în vederea decongestionării traficului rutier din zona metropolitană Craiova (15,3 milioane euro) şi modernizarea liniei de tramvai pe ruta Mănăştur-Piaţa Gării în municipiul Cluj-Napoca (17,8 milioane euro).

Toate aceste proiecte însumează o valoare de 957 milioane euro, din care 586 milioane euro reprezintă contribuţia Uniunii Europene.

Agenţia MEDIAFAX a anunţat anterior că Guvernul a redactat o listă cu 60 proiecte finanţate de UE care vor fi urmărite prioritar, majoritatea la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%, deşi valoarea totală a acestora depăşeşte 7 miliarde euro, intenţia fiind ca ritmul lucrărilor să avanseze măcar cu 5-10% până la finele anului viitor.

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat recent că Guvernul va stabili în bugetul pentru anul viitor o listă cu aproximativ 60 de proiecte importante de investiţii, pe care le va urmări săptămânal.

În ultima perioadă, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc au spus în mai multe rânduri că bugetul pentru anul viitor are ca prioritate finanţarea proiectelor de investiţii, dar şi o mai bună structurare a acestora, care să ajute la ieşirea din criză a României.

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Călin Georgescu: Nu mă lăsa să plec. Dezvăluirea momentului
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Coldea a vrut să fure teza de doctorat. Gabriel Oprea confimă dezvăluirile lui Dan Andronic
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
StirileBZI
Ce trebuie să faci după ce deschizi butoiul cu varză murată: Cum procedezi ca „să nu facă floare“!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?