Ministrul Energiei, Toma Petcu, a prezentat joi, în cadrul şedinței de guvern, o analiză privind funcționarea Sistemului Energetic Național (SEN), după șase zile de vârf de iarnă marcate de consumuri istorice de gaze naturale și de energie electrică.
Miercuri, 11 ianuarie 2017, operatorul de transport și de sistem, Transelectrica, a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și ANRE cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN, din cauza prognozelor meteo şi a consumului crescut de energie.
În urma acestei notificări, Ministerul Energiei și cel al Economiei au elaborat Hotărârea de Guvern privind adoptarea unor măsuri de siguranță pe piața de energie electrică, aprobată în ședința de guvern de joi.
Hotărârea este o măsură preventivă și temporară care poate fi aplicată doar în condițiile apariției unei situații de criză pe piața de energie în perioada următoare (16 ianuarie – 15 februarie 2017) și doar dacă este amenințată siguranța populației ori a Sistemului Electroenergetic.
„Experiența ultimei perioade cu consumuri istorice de gaze naturale și energie electrică ne obligă să nu trecem ușor peste acest episod și să gândim soluții pentru eventuale situații similare, poate chiar mai grave. Hotărârea de astăzi poate fi tradusă într-un singur fel: nevoia de a avea cadru legal, la care să apelăm doar atunci când populația și integritatea sistemului ar putea fi în pericol. Orice țară care își respectă populația poziționează siguranța acesteia înaintea orcărei marje de profit. Adoptarea Hotărârii nu înseamnă deloc aplicarea imediată a acesteia, ci un plan B la care putem apela în cazul în care situația o cere”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.
Prin Hotărârea adoptată a fost creat cadrul prin care Transelectrica, în calitate de operator de transport și de sistem în domeniul energiei electrice, poate pune în aplicare, doar în cazul unei situații de criză, măsuri graduale de siguranță, în funcție de nivelul amenințării, cum ar fi:
– Trecerea centralelor pe combustibil alternativ (păcură) pentru siguranța funcționării atât a rețelei de transport de energiei electrică cât și a rețelei de transport a gazelor naturale. Măsura s-ar aplica strict în situația în care România ar înregistra un deficit de gaze naturale.
– Reducerea /anularea capacității disponibile de interconexiune pe direcția de export. Această măsură s-ar aplica în situația în care, deși există capacitate disponibilă la export, resursele ar fi limitate și ar risca să nu poată asigura necesitățile de consum ale populației.
– Această măsură nu ar afecta programele de schimb anterioare ale operatorilor economici ci ar împiedica apariția de exporturi suplimentare față de acestea.
– Reducerea/anularea schimburilor notificate pe direcția de export.
Măsura este menită să protejeze populația de riscul întreruperii alimentării cu energie electrică și ar presupune intervenția operatorului de transport și sistem asupra tranzacțiilor angajate de energie electrică la export.
Limitarea în tranșe a consumului de energie electrică. Precizăm că limitarea nu ar afecta populația, aceasta fiind aplicată doar în zona industrială prin restricționarea consumului la o putere minimă tehnologică.