De anul viitor va crește acciza la alcool și tutun, ceea ce va determina o creștere explozivă a prețurilor la țigări și la băuturi precum bere, vin și whisky.
Calendarul de accize 2023-2026 este construit astfel:
– accizele se indexează cu indicele preturilor de consum, cu excepția accizelor pentru combustibil exclusiv pentru anul 2023, care rămân neschimbate, sub condiția ca din paritatea cursului euro-leu să nu ajunga sub acciza minima stabilita prin Directivă;
– accizele la alcool se majorează cu 20%;
– accizele la țigarete se modifică cu o creștere lineară de 31 lei pe an, iar la tutun încălzit are loc o schimbare mai amplă, respectiv o creștere graduală a ponderii accizei la tutun încalzit in acciza la tigarete care ajunge la 50% în anul 2024. Accizele la tutun astfel majorate pot intra în vigoare din 2022, avand acordul industriei în acest sens si tinând cont de faptul că în anul 2022 nu s-a operat nici o majorare a acestor accize.
80% din acest preţ final al țigărilor reprezintă accize, TVA şi alte taxe plătite statului de producători, informează Profit.ro.
În cazul băuturilor cu zahăr, TVA-ul va urca de la 9% la 19%, iar TVA-ul pentru HORECA va urca de la 5%, la 9%.
În opinia economistului Ilie Șerbănescu, măsurile Guvernului Nicolae Ciucă sunt cele mai puțin nocive pentru marea majoritate a populației.
„Sunt măsuri foarte bune, în condițiile de deficit bugetar. Sunt cele mai puțin nocive pentru populație.
Legat de dividende (n.r. – creșterea impozitului de la 5% la 8%)… Dacă-mi spune cineva o țară normală la cap care nu e colonie, în care se petrece această diferențiere astronomică între impozitul pe profit și a dividendelor (n.r. – în prezent)… Nu e…
În momentul în care guvernul este la ananghie cu bugetul, trebuie să ia anumite măsuri. Toate măsurile pe care le-a luat sunt printre cele mai puțin nocive pentru populație. Dar ele nu o să ajungă și o sa ia și măsuri care vor fi nocive, pentru că nu vor avea ce să facă.
O să se facă imediat în perioada următoare și o să se încurce problema cu acea perioadă de șase luni, până la intrarea în vigoare în Codul Fiscal”, a declarat analistul, pentru RomâniaTV.net.