Guvernul a modificat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale

Legea energiei electrice și a gazelor naturale a fost modificată și completată, miercuri, de Guvern, prin ordonanță de urgență, în scopul asigurării unor mecanisme necesare instituirii unui mediu competitiv, transparent și nediscriminatoriu pentru derularea tranzacțiilor cu gaze natural pe piața din România. "În acest fel s-au creat premisele pentru valorificarea gazelor naturale la nivel național la prețuri reale, de piață, determinate pe baza cererii și ofertei", arată Guvernul.
Iulian Tudor
28 sept. 2016, 14:52
Guvernul a modificat Legea energiei electrice şi a gazelor naturale

Actul normativ adoptat miercuri, de Guvern, menține actualul sistem de alocare a cantităților de gaze naturale către clienții casnici și către producătorii de energie electrică, numai pentru cantitățile de gaze naturale necesare producerii energiei termice destinate consumului populației până la 31 martie 2017, se arată în comunicatul emis de Guvern. „Scopul este acela de a evita apariția unor riscuri în privința securității și continuității în alimentarea acestora, pe perioada sezonului rece”, potrivit sursei citate.

Ordonanța de Urgență reglementează obligația furnizorilor de a achiziționa gazele naturale pe care le furnizează clienților casnici, în condiții de eficiență economică, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziție al gazelor naturale și, în același timp, tratamentul egal și nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziție a gazelor naturale, în calitate de ofertanți.

Pentru perioada 1 decembrie 2016 – 31 decembrie 2017 este reglementată  obligația producătorilor și obligația fiecărui furnizor de gaze naturale, care nu are și calitatea de producător, de a încheia contracte pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE.

De asemenea, pentru perioada 1 ianuarie 2018- 31 decembrie 2021, sunt reglementate obligațiile producătorilor și ale furnizorilor care nu au și calitatea de producător de a încheia contracte  pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu.

Prin modificările legislative propuse se are în vedere asigurarea condițiilor de acces a întreprinderilor pe piața gazelor naturale, stimularea tranzacțiilor de gaze naturale pe piețele centralizate, a condițiilor specifice unei concurențe reale pe piața gazelor naturale. Și, pe cale de consecință, a unui preț real și echitabil al gazelor naturale  achiziționate de către furnizori, pentru a fi livrate către clienții finali, în special către clienții casnici și producătorii de energie termică destinată consumului populației, preț fără de care nu se poate asigura, în nicio ipoteză de lucru, sustenabilitatea procesului de eliminare a prețului final reglementat al gazelor naturale.

Prin menținerea soluției de livrare a gazelor naturale, către clienții casnici, în baza prețurilor finale reglementate de ANRE, până la data de 30 iunie 2021, în conformitate cu prevederile legii, se asigură condițiile unui control al ANRE asupra prețului final de comercializare a gazelor naturale  de către furnizori, către clienții casnici. De asemenea, există premisele necesare formării unui preț real și echitabil al gazelor naturale pentru clienții casnici, atât până la momentul eliminării prețului final reglementat, cât și după acest moment.

„Schimbările preconizate sunt motivate și de necesitatea de a remedia, în termen cât mai scurt posibil, situația juridică pe baza căreia Comisia Europeană consideră că România a încălcat art.35 și art.36 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și a art.40, lit.c) din Directiva  2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009, privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE. Astfel se asigură premisele necesare închiderii procedurii de infringement instituită prin cauza 2012/2114 și eliminarea riscului iminent de a se transmite această cauză la Curtea Europeană de Justiție și, pe cale de consecință, eliminarea riscului impunerii unor amenzi în sarcina statului român”, mai transmite Executivul.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Gestul banal din trafic pedepsit de poliție. Șoferii plătesc 1.000 de lei amendă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!