Ordonanţa prin care Guvernul modifică Legea referendumului prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi la vot, scrie Mediafax.
Conform legii în vigoare, preşedintele este demis la referendum cu 50% plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste.
Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat că, prin modificările făcute, Guvernul a eliminat o discriminare care aducea „atingeri grave” drepturilor cetăţeneşti cu referire la articolul 16 din Constituţie, în sensul că se creează discriminări pozitive pentru anumite persoane în cadrul unui referendum naţional.
Duşa a aminitit că prevederile Legii prin care preşedintele era demis cu jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale, validate prin Decizia 420/ 2007 a CCR, au fost modificate de fosta majoritate din Parlament. „Probabil colegii de la PDL au dorit ca un referendum organizat în România să nu poată fi validat niciodată şi au dus la extrem norma aceasta de aprobare a unui referendum”, a afirmat Duşa.
Acesta a precizat că a fost eliminată şi discriminarea prin care cetăţenii români, aflaţi în străinătate, nu puteau vota la referendum, fiind valabile doar voturile exprimate pe teritoriul naţional.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a motivat modificarea Legii prin ordonanţă de urgenţă prin faptul că „probabil de poimâine trebuie să începem calendarul pentru demararea unui referendum”.
Întrebat de ce Guvernul nu a eliminat discriminarea privind rata de participare la referendum şi în cazul primarilor, care nu pot fi demişi decât printr-un referendum la care iau parte cel puţin jumătate plus unu din cetăţenii respectivelor localităţi, Duşa a precizat că Guvernul va afectua această modificare prin lege, deoarece nu este o urgenţă. „O s-o facem prin lege, nu există acum o urgenţă legată de roganizarea unui referendum local”, a precizat Duşa.
Acesta a mai arătat că, în lipsa datelor finale ale ultimului recensământ al populaţiei, la un eventual referendum se vor folosi listele electorale actuale.
Guvernul a transmis la rândul său că din punct de vedere organizatoric, „în vederea facilitării centralizării proceselor verbale privind rezultatele referendumului național”, ordonanța de urgență prevede înființarea a şase oficii electorale de sector ale municipiului București.
Ordonanța de urgență mai prevede ca dimensiunile buletinului de vot vor fi stabilite de către Biroul Electoral Central și, de asemenea, vizează modificarea proceselor verbale privind rezultatele referendumului astfel încât acestea să fie corelate cu dispozițiile legale în vigoare, respectiv Legea 35/2008, Legea administrației publice locale 215/2001 și Legea 93/2004, aplicabile organizării referendumului național.
În documentul obţinut de Mediafax, Guvernul arată că Legea 129/2007, care a introdus principiul majorităţii voturilor care au participat la referendum, a fost supusă deja controlului de constituționalitate exercitat de Curtea Constituțională şi că, prin Decizia 420/2007, Curtea Constituțională a constatat că modificarea articolului 10 din Legea 3/2000 este constituțională
Prin Legea 129/2007 s-a stabilit că articolul 10 din Legea 3/2000 va avea următorul cuprins: „Demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul ţării, ale cetăţenilor care au participat la referendum„.
Ulterior, se mai arată în document, prin Legea 62/2010 privind aprobarea OU 103/2009 pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, articolul 10 a fost modificat în sensul că demiterea președintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor cetăţenilor înscrişi în listele electorale.
„Considerăm că actuala propunere de modificare a articolului 10 din Legea 3/2000, prin care demiterea preşedintelui României este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul țării, ale cetăţenilor care au participat la referendum, nu ridică probleme de legalitate și, mai mult decât atât, este în concordanță cu cele precizate de Curtea Constituțională în jurisprudența sa, respectiv Deciziile Curții Constituționale 147/2007 și 420/2007”, este concluzia Guvernului.
De asemena, proiectul reglementează componența Biroului Electoral Central (BEC), a emiterii hotărârilor de către acesta, precum și posibilitatea BEC de a emite hotărâri în interpretarea legii, precum și alte aspecte organizatorice.
La începutul şedinţei de guvern, premierul Victor Ponta a spus că Guvernul are obligaţia să asigure organizarea în bune condiţii a referendumului de demitere a preşedintelui, dacă Parlamentul va decide să iniţieze un astfel de demers. „Dacă va fi referendum azi luăm toate măsurile să organizăm referendumul în bune condiţii, ca şi alegerile locale. Ne pregătim pentru finalul crizei politice”, a spus Ponta.
USL intentionează să programeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu pentru data de 29 iulie, au declarat surse politice pentru HotNews.ro.
USL a depus miercuri cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Parlamentul se va reuni joi, de la ora 10, pentru citirea cererii de suspendare, iar vineri se va da votul asupra cererii.
În documentul depus la Parlament, USL invocă 7 MOTIVE pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.
Potrivit Constituţiei, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.
Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.
Legea fundamentală prevede că propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
Conform Legii referendumului, cetatenii care participa la referendum au dreptul sa se pronunte prin „DA” sau „NU” la urmatoarea intrebare inscrisa pe buletinul de vot: „Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?”