Guvernul a modificat regulamentul de valorificare a masei lemnoase, pentru a debloca tranzacţiile din domeniul forestier

Guvernul a modificat şi completat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, în sensul clarificării modului în care se determină preţurile de referinţă şi preţurile de pornire. Guvernul a făcut aceste clarificări deoarece s-a ajuns la un blocaj asupra tranzacţiilor de masă lemnoasă. De altfel, reprezentanţi ai industriei lemnului au protestat la începutul săptămânii trecute, susţinând că Romsilva a crescut cu 300% preţul minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.
Iulian Tudor
03 feb. 2016, 14:38
Guvernul a modificat regulamentul de valorificare a masei lemnoase, pentru a debloca tranzacţiile din domeniul forestier

Guvernul a schimbat definitia termenului de „preturi de referinta pentru fiecare an de productie”. Potrivit noilor reglementari, „preturile de referinta pentru fiecare an de productie – preturile masei lemnoase pe picior care se recolteaza din fondul forestier proprietate publica, determinate anual, in conditii de piata, in functie de specie sau grupa de specii, de gradul de accesibilitate, de sortiment si de tehnologia de exploatare; preturile de referinta pentru fiecare an de productie pot fi revizuite o singura data in cursul unui an, in baza unei note justificative”. Pana acum, pretul de referinta era definit doar pentru proprietatea publica a unitatilor administrativ teritoriale, noua definitie acoperind si proprietatea publica a statului. Noua definitie permite modificarea pretului de referinta in cazul in care conditiile pietei o impun.

Guvernul a mai introdus o prevedere prin care se defineste gradul de accesibilitate, care este unul din criteriile in baza caruia se determina pretul de referinta pentru fiecare an de productie. Acest criteriu este instituit in scopul stabilirii corecte a distantei de colectare. Astfel, „gradul de accesibilitate este distanta determinata pe baza masuratorilor din teren, pe traseul instalatiei de scos-apropiat, dintre centrul de greutate al suprafetei parchetului si cea mai apropiata cale cu caracter permanent pentru transportul de marfuri, rutier sau feroviar sau punctul naval de incarcare”.

O alta modificarea vizeaza stabilirea pretului de pornire pentru masa lemnoasa vanduta la licitatie. Potrivit reglementarilor introduse, pretul de pornire la licitatie pentru fiecare partida se stabileste pornind de la pretul de referinta aferent acesteia. Pretul de referinta aferent fiecarei partizi se calculeaza in functie de pretul de referinta pentru fiecare an de productie.  Preturile de referinta pentru fiecare an de producti pentru masa lemnoasa provenita din fondul forestier proprietate publica a statului se aproba inainte de licitatia principala, prin decizie a conducatorului administratorului fondului forestier proprietate publica a statului si pot fi stabilite la nivel national, judetean sau local, dupa caz.

Din fondul forestier proprietate publica a statului administrat de Regia Nationala a Padurilor Romsilva a fost adjudecat pana in prezent, la licitatii si negocieri, un volum de aproximativ 1,5 milioane mc, ceea ce reprezinta circa 33% din volumul de peste 4 milioane mc adjudecat in aceeasi perioada a anului de productie 2015. Acest lucru va avea un impact major asupra pietei lemnului din Romania, afectand activitatea economica la nivel national.

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai periculoasă pâine din comerț. Conține o doză mare de arsenic, iar multe persoane o cumpără frecvent
Capital.ro
Lovitură supremă pentru Călin Georgescu. Judecătorii CCR sunt hotărâți. Cine îi ia locul
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Imaginea virală cu un bolid de lux lângă o căruță, pe șosea, le-a aprins imaginația românilor: „România, țara tuturor bugetelor”
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Anunț important de la RAR. Mașinile vizate
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cum arată Santorini după cutremurele devastatoare. Turiștii și locuitorii sunt îngroziți de ruinele provocate de valul de seisme
Cancan.ro
Răsturnare de situație în cazul morții Monalisei Liuba. Când ar fi decedat, de fapt, după ce a ajuns la salon
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Adevărul despre moartea Elodiei Ghinescu. Dan Diaconescu a dezvăluit totul după ani de zile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Salarii mari la Romsilva: Șefii direcțiilor silvice câștigă peste 3.000 de euro pe lună
MediaFlux
Se TAIE BANII de PENSIE! Anunțul care înfurie milioane de români
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)