Guvernul a redus majorările din Legea Salarizării. Impactul bugetar este de 10 miliarde de lei

Executivul discută marţi pe tema proiectului de lege a salarizării unitare în sistemul bugetar. În urmă cu o lună şi jumătate, impactul bugetar al aplicării legii era de 21 de miliarde de lei. Ultima variantă a înjumătăţit costurile din lipsă de fonduri, potrivit capital.ro.
Filip Stan
05 apr. 2016, 11:21
Guvernul a redus majorările din Legea Salarizării. Impactul bugetar este de 10 miliarde de lei

Potrivit unor surse guvernamentale, impactul este de 10 miliarde de lei pe brut, şi 6 miliarde de lei pe net. Aplicarea legii ar urma să fie de la 1 ianuarie 2017. Însă resursele bugetare sunt de o zecime din cele necesare.

Respectiv bugetul pe 2017 îşi permite să aloce doar un miliard de lei. De altfel, în Guvern au apărut tensiuni din cauza lipsei resurselor financiare pentru apliarea acestei legi.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, că Executivul va discuta miercuri Legea salarizării, o variantă luată în calcul fiind cea a unui proiect pe 4 ani, până în 2020, deşi se gândeşte „foarte serios” şi la un proiect tranzitoriu, pentru anul 2017, care să fie continuat de viitorul Guvern şi Parlament.

„Vom avea miercuri o primă discuţie în Guvern pe câteva variante de abordare. Multă lume se întreabă de ce am tot prelungit prezentarea acestui proiect de lege: pentru că ceea ce noi am moştenit în Guvern, ceea ce a fost lucrat anul trecut, noi am considerat că din punct de vedere bugetar nu este aplicabil. Ambiţia proiectului respectiv era mult dincolo de ceea ce bugetul poate să susţină în anul următor, până în 2020”, a afirmat Cioloş, prezent la o reuniune a Asociaţiei Municipiilor din România.

CITEŞTE ŞI LEGEA SALARIZĂRII intră în dezbatere: Surprize mari pentru toţi bugetarii. Se modifică şi SALARIUL MINIM

Şeful Executivului a subliniat că este nevoie de o reechilibrare şi o regândire a actualului sistem, însă Guvernul pe care îl conduce nu vrea să promoveze un proiect „care să aibă soarta celui din 2010”, gândit, dar neaplicat din lipsă de bani, astfel încât ia în calcul mai multe variante.

„Abordarea noastră a fost să vedem care sunt resursele pe care le putem mobiliza în anii următori, resursele bugetare, şi ce putem face cu resursele respective, până unde putem merge la această reechilibrare”, a explicat Cioloş.

Potrivit acestuia, una dintre variante este un proiect care să se întindă ca aplicare până în 2020, bazat pe „resursele bugetare limitate” avute la dispoziţie în acest moment.

„Să gândim o lege pe 4 ani, pornind de la un nivel minim şi de acolo în sus să vedem ce şi până unde putem reechilibra lucrurile”, a spus premierul.

Cioloş a afirmat că o altă abordare la care Guvernul „se gândeşte foarte serios” este cea a unui proiect lansat doar pentru anul 2017, care să fie continuat de următorul Executiv.

„În măsura în care considerăm că nu putem pune pe masă un proiect de lege al salarizării unitare realist, multianual, cu şanse de aplicare, să vedem ce putem face în anul care vine, cu resursele pe care ştim că le putem mobiliza, cu proiectul de buget pe care îl vom propune. Urmând să gândim apoi sau să gândească viitorul Guvern şi Parlament, în funcţie de ce îşi asumă, o continuare a acestei abordări”, a spus Cioloş.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'