Guvernul a schimbat strategia la CEn Hunedoara: Licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, nu prin BVB

Guvernul a schimbat proiectul strategiei de privatizare a Complexului Energetic Hunedoara şi a elaborat o nouă variantă în care pachetul majoritar de acţiuni, de 51% din capitalul social, nu mai este vândut la Bursă, ci către un investitor strategic ales prin licitaţie cu ofertă în plic şi strigare.
Romania TV
04 mart. 2013, 15:04
Guvernul a schimbat strategia la CEn Hunedoara: Licitaţie cu ofertă în plic şi strigare, nu prin BVB

Licitaţia în urma căreia va fi ales investitorul strategic va fi precedată de negocieri cu potenţialii investitori, relevă un document obţinut de Mediafax.

La sfârşitul lunii ianuarie, Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică un proiect în care se arăta că Guvernul vrea să dubleze capitalul social al Complexului Energetic Hunedoara printr-o ofertă publică la care să participe companii private, iar după această etapă să vândă pe Bursă întregul pachet de acţiuni nou-emise.

Prin oferta publică de majorare a capitalului social prin aport de capital, Complexul Energetic Hunedoara vinde un pachet de acţiuni nou-emise în următoarele etape: majorarea capitalului (…) cu un pachet de acţiuni nou emise reprezentând 105% comparativ cu capitalul social existent (şi – n.r.) şi iniţierea unei oferte publice primare de vânzare de acţiuni, prin oferirea spre subscriere, prin metode specifice pieţei de capital, a întregului pachet de acţiuni nou emise„, se arăta în proiect.

La acel moment se susţinea că avantajele opţiunii de privatizare prin derularea unei oferte publice de majorare de capital social cu ofertă publică primară sunt asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea programului de investiţii, crearea unei structuri a acţionariatului diversificată şi admiterea la tranzacţionare a acţiunilor, situaţie în care societatea va implementa guvernanţa corporatistă impusă de cadrul legal incident societăţilor comerciale tranzacţionabile.

După doar o lună, la finele lunii februarie, şi ca efect al ultimelor discuţii dintre Guvern şi Fondul Monetar Internaţional, proiectul strategiei de privatizare a fost însă schimbat cu o nouă formă, neprezentată nici până în prezent în dezbatere publică, în care se arată că CEn Hunedoara va fi vândută prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, cu dobândirea de către un investitor strategic a unui pachet de acţiuni reprezentând 51% din capitalul social al societății în cadrul unei operaţiuni de majorare de capital prin emisiune de noi acţiuni. Noile acţiuni emise vor fi oferite direct spre subscriere investitorului selectat, în vederea dobândirii cotei de 51% din capitalul social.

Complexul are un capital social de 203,39 milioane de lei şi este controlat integral de stat, prin Ministerul Economiei.

Acţiunile nu vor mai fi astfel vândute prin intermediul Bursei, pentru „avantajul unei structuri a acţionariatului diversificate şi a guvernanţei corporatiste”, ci direct către un investitor strategic ales prin negocieri şi licitaţie cu ofertă în plic şi strigare.

„Selecţia investitorului se realizează prin metoda licitaţiei cu ofertă în plic, combinată cu metoda licitaţiei cu strigare, precedată de negocieri desfăşurate pe bază de oferte preliminare şi neangajante depuse de potenţialii investitori”, se arată în document.

Elementele şi condiţiile principale ale contractului de privatizare negociat cu investitorul selectat, inclusiv modalitatea de plată a preţului, vor fi prezentate Guvernului spre aprobare, iar contractul de privatizare va putea fi semnat doar după avizul Executivului.

Noul proiect mai prevede că, „pentru motive întemeiate”, Ministerul Economiei va putea modifica metoda de privatizare şi/sau metoda de selecţie a investitorului şi/sau va putea revoca oferta.

Documentul relevă că decizia ca privatizarea Complexului Energetic Hunedoara să fie realizată prin majorare de capital cu un investitor strategic a fost luată ca urmare a discuțiilor purtate cu misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale în luna ianuarie 2013.

Guvernul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) să vândă, în mai-iunie, pachetul majoritar de acţiuni al CEn Hunedoara.

Scrisoarea de intenţie convenită în ianuarie de Guvern cu FMI şi obţinută de Mediafax precizează că decizia de privatizare a CEn Hunedoara va fi adoptată până la finele lunii februarie, iar în martie va fi angajat un consultant care să asigure vânzarea companiei imediat după preluarea activelor viabile de la Compania Naţională a Huilei.

Dacă nu va exista însă niciun investitor interesat, CEn Hunedoara va intra în insolvenţă, relevă scrisoarea FMI.

Compania a fost creată anul trecut prin fuziunea termocentralelor de stat Deva şi Paroşeni şi produce electricitate prin arderea huilei din minele din Valea Jiului.

Complexul are o putere instalată de 1.435 MW şi asigură aproximativ 5% din producţia de energie a ţării.

Listarea la bursă şi privatizarea multor companii de stat, în special din sectoarele energetic şi de transport pe calea ferată, se află pe agenda Guvernului de mai mulţi ani, însă deocamdată au fost puţine astfel de proiecte care s-au realizat, cele mai multe fiind amânate.

Citeşte şi Vosganian: Sunt mai multe oferte pentru Oltchim; FMI este sceptic în legătură cu privatizarea

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
România intră în spațiul Schengen: crește cererea de proprietăți imobiliare în estul Ungariei
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?