Guvernul afgan este împotriva imaginii „degradante” a femeilor în reclame. Afișe și spoturi publicitare televizate care fac reclamă la telefoane mobile sau la asigurări au ajuns să prospere după prăbușirea regimului taliban, în 2001, moment în care țara s-a deschis mai mult spre economia de piață, informează Agerpres.
Multe reclame prezintă femei în scopul de a atrage consumatori, însă guvernul afgan a declarat că modelele feminine nu trebuie să fie utilizate în scopuri comerciale.
‘Toate reclamele în care femeile sunt utilizate ca decor, ca mod sau ca instrument pentru a câștiga bani (…) degradează femeile afgane’, subliniază într-un comunicat Ministerul de Interne al Afganistanului. ‘Cerem tuturor mass-media să evite difuzarea de publicități care promovează distrugerea culturală, care răspândesc imoralitatea și duc la imoralitate spiritul tinerilor noștri’, continuă comunicatul.
În timpul regimului taliban, în perioada 1996-2001, Afganistanul era decuplat practic de orice influență occidentală, iar femeile nu aveau dreptul să iasă din casă fără să poarte burqa, o ținută care acoperă în întregime fața și corpul.
Noul președinte afgan Ashraf Ghani, învestit la 29 septembrie, s-a angajat să amelioreze statutul femeilor din Afganistan, care rămâne o societate extrem de patriarhală.