La 1 decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, moment astral şi unic în istoria naţiunii române, cu implicaţii majore în devenirea românească a ultimului secol. Iaşul şi cetăţenii lui au avut un rol deosebit de important în timpul Primului Război Mondial, dar şi în înfăptuirea actului istoric de la 1 decembrie 1918.
Guvernul României alocă, pentru evenimentele și manifestările reunite sub titlul „Centenarul Marii Uniri și al Primului Război Mondial”, 5.956.300 lei, care se adaugă fondurilor obținute de autoritățile locale din alte surse, precum donațiile și sponsorizările. Banii alocați provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, prevăzut în Bugetul de stat pe anul 2017.
Prin această măsură s-a urmărit reiterarea și evidențierea semnificației aparte a Iașiului în vremea Primului Război Mondial, când orașul a devenit pentru 2 ani nu doar capitala Regatului României, după ce Bucureștiul a căzut în mâna Puterilor Centrale, ci și spațiul în care și-au găsit găsit adăpost peste 300.000 de refugiaţi români din zonele ocupate.
Sărbătorirea Centenarului Primului Război Mondial şi al Marii Uniri este cel mai important proiect național postaderare, în desfășurarea căruia sunt parte Preşedinția României, Guvernul, Parlamentul, Casa Regală, Academia Română, ICR, marile universități, asociațiile culturale private și administrația locală.
Acțiunile de la Iași urmează să se desfășoare în zilele de 23 și 24 noiembrie 2017, iar printre acestea se numără:
Programul propus pentru zilele de 23 și 24 noiembrie 2017 va implica populația întregii Moldove, dar și pe vorbitorii de limbă română din țările vecine. În ceea ce privește acțiunile destinate instituțiilor, se estimează că acestea vor aduna peste 600 de reprezentanți din partea Președinției României, Guvernului, Parlamentului, cultelor religioase, ambasadelor străine în România, rectorilor universităților din regiune, administrației locale a județelor din regiune.