Guvernul a decis alocarea, într-o primă etapă, a peste 36 de milioane de lei din fondul de intervenţie pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale din vestul ţării, pentru reparaţii la 16 spitale, 23 de dispensare, 251 de unităţi şcolare, posturi de poliţie, biserici şi alte unităţi de interes public.
„Așa cum am promis, astăzi vom avea pe ordinea de zi o hotărâre de Guvern prin care alocăm sume pentru reparații”, a declarat Mihai Tudose în deschiderea ședinței Executivului.
Autoritățile locale din 10 județe vor primi suma de 29,816 milioane lei pentru achitarea cheltuielilor urgente necesare pentru realizare de reparații și refaceri pentru grădinițe, școli, muzee, unități spitalicești și alte clădiri și construcții aparținând administrațiilor locale. Suma va fi împărțită astfel:
Județul Maramureș – 9,468 milioane lei
Județul Bihor – 8,728 milioane lei
Județul Arad – 4,946 milioane lei
Judelul Timiș – 2,24 milioane lei
Județul Sălaj – 1,634 milioane lei
Județul Cluj – 1,384 milioane lei
Județul Bistrița-Năsăud – 1,055 milioane lei
Județul Hunedoara – 218.000 lei
Județul Caraș-Severin – 137.000 lei
Județul Alba – 6.000 lei
Prin aceeași Hotărâre de Guvern se alocă suplimentar 1,585 milioane lei la bugetul Ministerului Afacerilor Interne și 170 de mii de lei la bugetul Ministerului Sănătății, iar bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost suplimentat cu circa 4,458 milioane lei, sume ce vor fi folosite pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse de furtuni.
Banii alocați Ministerului Afacerilor Interne vor fi folosiți pentru înlăturarea daunelor produse unor posturi de poliție, sedii ale inspectoratelor de poliție, inspectorate pentru situații de urgență, ale jandarmeriei, secții de poliție, de pompieri, alte imobile și mijloace tehnice aflate în administrarea acestora. Pe județe, suma de 1,585 milioane lei alocată suplimentar Ministerului Afacerilor Interne va fi distribuită după cum urmează: 1,109 milioane lei pentru județul Timiș, 188.000 lei pentru județul Arad, 109.000 lei pentru județul Maramureș, 65.700 lei pentru județul Cluj, 47.000 lei pentru județul Sălaj, 40.300 lei pentru județul Bihor, 15.000 lei pentru județul Alba, 5.000 de lei pentru județul Satu Mare, 4.500 lei pentru județul Hunedoara și 1.000 de lei pentru județul Bistrița-Năsăud.
Cei 170.000 de lei alocați suplimentar Ministerului Sănătății vor fi utilizați pentru repararea acoperișului Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara.
Suma de 4,458 milioane lei alocată suplimentar Secretariatului General al Guvernului este destinată lucrărilor de reparații și refacere a unor lăcașuri de cult din județele Arad, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin și Hunedoara.
Banii se alocă din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului. Pentru asigurarea sumelor necesare, se suplimentează cu 16,829 milioane lei Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2017.
Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, joi, la începutul şedinţei Executivului, că această sumă reprezintă o primă etapă, urmând ca săptămâniile viitoare, în funcţie de evaluările din teritoriu, să mai fie alocate şi alte sume.
„Printr-un efort colectiv cu Ministerul Afacerilor Interne, cu toate prefecturile din judeţele afectate – vorbim de zece judeţe în acest moment – am reuşit să realizăm proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume din fondul de intervenţie pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale. Vorbim de o sumă de peste 36 de milioane de lei pentru cele zece judeţe, pentru reparaţii la 16 spitale, 23 de dispensare, peste 251 de unităţi şcolare – grădiniţe, şcoli, licee, colegii, posturi de poliţie, biserici şi alte unităţi de interes public”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, în debutul şedinţei Executivului, potrivit News.ro.
Aceasta a ţinut să precizeze că este vorba de o primă etapă, adică „urgenţa maximă” şi urmează ca peste câteva săptămâni alţi bani să fie alocaţi în funcţie de evaluările din teritoriu.
„E o primă etapă, pentru că în această perioadă, respectiv marţi, miercuri toate comitetele pentru situaţii de urgenţă au lucrat la foc continuu pentru evaluarea tuturor pagubelor. Astăzi ce prezentăm Guvernului spre aprobare este prima etapă, maxima urgenţă, urmând ca în următoarele săptămâni, în funcţie de finalizarea evaluărilor, să revenim cu alte obiective de interes public”, a punctat vicepremierul Shhaideh.