În 2013, România a tras 700 de milioane de euro din împrumutul de la BM, pentru finanțarea deficitului bugetar.
Voinea a precizat că MFP vrea sa îmbunătățească managementul datoriei publice printr-o serie de politici, printre care susținerea titlurilor de stat de tip benchmark lichide, refinanțarea certificatelor de trezorerie și titlurilor de stat în euro, folosirea derivativelor financiare și operațiuni pe piața secundară a titlurilor de stat, legislația urmând să fie modificată pentru a permite astfel de operațiuni.
Necesarul de finanțare al României este în scădere cu 10 miliarde de lei în 2014 față de 2013 și se va reduce cu alte 14 miliarde de lei în 2015 față de 2014, a declarat ministrul delegat pentru Buget.
De asemenea, riscul de refinanțare a scăzut prin creșterea maturității medii a datoriei publice cu jumătate de an în ultimul an, de la 3,9 ani la 4,4 ani, ajungând la 5,5 ani pentru datoria externă.
Datoria scadentă în următoarele 12 luni s-a redus ca pondere în totalul datoriei de la 24% la 19%, iar autoritățile țintesc un nivel de 10% în anii următori, a afirmat Voinea.
Gradul de lichiditate a titlurilor de stat a crescut de la 26% la 59% în ultimul an, arătând încrederea în economia românească.
Voinea a mai spus că accesul României pe piețele internaționale de capital este facil, iar în 2013 România s-a împrumutat la randamente minime istorice atât în lei cât și în valută.
Spre exemplu, la împrumuturile pe un an randamentele au scăzut la 2,9% în decembrie 2013 față de 6,2% în decembrie 2012.