Școlile de stat și private trebuie să depună o cerere către furnizorii de gaze și curent electric pentru a beneficia de facturi reduse la energie, conform beneficiilor aprobate recent de către guvern, transmite, într-o adresă către ministrul Educației, șeful cancelariei premierului, Mircea Abrudean.
Documentul, obținut de Edupedu.ro, pe care școlile trebuie să-l completeze, este o declarație pe propria răspundere conform art. IV din O.U.G. nr. 118/2021, aprobată cu modificări prin Legea nr. 259/2021 pe care trebuie să o semneze directorul.
Practic, prin cererea respectivă școlile confirmă că sunt școli, declară că se încadrează în categoria „instituţii şi unităţi de învăţământ publice şi private (cf. Legii nr. 1/2011)” și cer trei lucruri:
Adresa trimisă de șeful cancelariei premierului, Mircea Abrudean, către ministrul Educației:
Mai multe școli și autorități locale au semnalat în repetate rânduri lunile acestea faptul că au primit facturi foarte mari la gaze și curent electric. Școlile din Timișoara au facturi de două ori mai mari la încălzire, față de luna anterioară, chiar dacă o lungă perioadă în clase a fost frig, iar elevii au făcut cursurile online.
Societatea de termoficare a dublat tariful gigacaloriei, astfel că școlile au costuri foarte mari. Pentru unele instituții de învățământ, facturile pe două luni înseamnă un sfert din bugetul pe un an întreg!
La Colegiul Național Bănățean din Timișoara, 60 de clase din 94 au făcut cursuri online, din cauza frigului din școală. Cu toate acestea, factura la încălzire pe luna ianuarie a fost de peste 200.000 de lei, aproape dublu față de decembrie.
Facturi uriaşe la gaz pentru mai multe școli din Bârlad. Cea mai mai mare factură este de 54.000 de euro pentru consumul pe o singură lună. Ca să nu lase copiii în frig, primăria este nevoită să ia bani de la alte proiecte și să achite aceste sume. Primarul le cere directorilor de școli să fie cumpătați când dau drumul la căldură. Şi acestea sunt doar câteva exemple.
Consiliul Concurenței va verifica dacă preţurile mari la energie şi gaze din această perioadă sunt corecte şi dacă a existat un efort deliberat de implementare greoaie a legii privind plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor.