Proiectul de lege modifică şi completează OU 194/2002 privind regimul străinilor în România.
Potrivit Guvernului, proiectul de Lege vizează, în principal, stabilirea competenţei ministrului Afacerilor Interne de a aproba, prin ordin, un regulament distinct în cuprinsul căruia să fie instituite regulile de ordine interioară pe care străinii cazaţi în centre sunt obligaţi să le respecte, precum şi modul de organizare a accesului, pazei, supravegherii şi însoţirii străinilor în şi din centru.
Documentul mai prevede introducerea unor dispoziţii referitoare la posibilitatea de comunicare a străinilor aflaţi în centrele de cazare cu membrii lor de familie şi cu reprezentantul legal, stabilirea în mod expres a principalelor obligaţii ale străinilor cazaţi în centre şi introducerea unor prevederi referitoare la posibilitatea luării unor măsuri, inclusiv prin utilizarea forţei, „graduale şi proporţionale” cu starea de pericol ce trebuie înlăturată în cazul nerespectării de către străini a obligaţiilor stabilite în sarcina acestora.
În luna octombrie a anului trecut, Guvernul a anunţat, de asemenea, că a adoptat un proiect de lege care modifică regimul străinilor în România, prin care propune dreptul de utilizare a forţei pentru împiedicarea părăsirii neautorizate a centrului de cazare a străinilor sau restabilirea ordinii interioare, argumentând că se impun măsuri în urma unor „situaţii deosebite” de aflux de migranți intrați ilegal în țară începând cu luna mai 2011, în special în zona de sud-vest a României.
Conform normelor europene, în cazul respingerii cererilor de azil, migranții ilegali sunt luați în custodia statului în care au migrat, până la returnarea în țările de origine.
„Guvernul a adoptat un Proiect de lege prin care se aduc o serie de modificări și completări legislative privind regimul străinilor în România. Proiectul stabilește competența MAI de a aproba, prin ordin, un regulament distinct în cuprinsul căruia să fie instituite regulile de ordine interioară pe care străinii cazați în centre sunt obligați să le respecte, precum și modul de organizare a accesului, pazei, supravegherii și însoțirii străinilor în și din aceste centre. De asemenea, proiectul introduce dispoziții referitoare la posibilitatea de comunicare a străinilor aflați în centrele de cazare cu membrii lor de familie, precum și cu reprezentantul legal. Totodată, se introduc prevederi referitoare la posibilitatea luării unor măsuri, inclusiv prin utilizarea forței, graduale și proporționale cu starea de pericol ce trebuie înlăturată, pentru protejarea personalului centrelor, a străinilor ori a altor persoane, împiedicarea producerii de pagube, a părăsirii neautorizate a centrului sau pentru restabilirea ordinii interioare”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern în octombrie.
Citeşte şi Numărul turiştilor din România A CRESCUT anul trecut cu 9,3%