Guvernul aprobă amnistia pentru pensionari

Veste bună pentru peste 20.000 de pensionari. Guvernul aprobă în şedinţa din această săptămână amnistia pentru cei care au încasat pensii mai mari din vina funcţionarilor publici. Alte aproape 10.000 de persoane vor trebui, însă, să returneze banii către stat.
Alina Costache
18 aug. 2014, 10:22
Guvernul aprobă amnistia pentru pensionari

În urma verificărilor, 32.000 de dosare au fost găsite cu probleme: peste 20.000 din cauza funcţionarilor şi în jur de 10.000 din cauza pesioanrilor care au dus acte false sau neconforme.

Pensionarii care au primit pensii mai mari din vina funcţionarilor sunt scutiţi să returneze banii primiţi de-a lungul timpului. Nu acelaşi lucru se va întâmpla şi cei care au dus acte false la dosar. Aceştia au luat bani de la stat necuveniţi, din vina lor, şi a cum trebuie să îi returneze. Aproape 53.000.000 de lei trebuie returnaţi statului în următorii trei ani. Miercuri, în şedinţa executivului, va fi aprobat actul normativ, care îi amnistiază pe cei aproape 22.000 de pensionari.

Citeşte şi CUTREMURĂTOR. Sărăcia a făcut-o să ceară să fie EUTANASIATĂ, dar este în continuare BATJOCORITĂ VIDEO

Victor Ponta a cerut ministrului Muncii, Rovana Plumb, să elaboreze un proiect de lege prin care să fie amnistiaţi pensionarii care trebuie să returneze bani statului. Premierul a explicat că aministia este necesară pentru a nu se mai ajunge în situaţia în care aceştia să se sinucidă.

Ministerul Muncii a publicat, la începutul lunii august, proiectul pe site în vederea dezbaterii publice – „Proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii”.

Potrivit actului normativ, „pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice la data intrării în vigoare a prezentei legi, se scutesc de la plata debitelor constituite sau care urmează a fi constituite în sarcina acestora, reprezentând sume încasate necuvenit, ca urmare a unor interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale și pensiilor.”

CITEŞTE AICI ÎNTREGUL PROIECT

Sumele provenite din debitele deja recuperate până la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, nu se restituie.

Contribuția de asigurări de sănătate sau, după caz, impozitul, aferente debitelor scutite la plată conform prevederilor alin. (1), nu se recuperează.

Debitele care au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii , declararea de către acesta a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condițiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului, nu fac obiectul scutirii la plată, conform prevederilor prezentei legi”, mai prevede proiectul.

CITEŞTE ŞI VICTOR PONTA, după valul de sinucideri: AMNISTIE pentru pensionarii care trebuie să dea bani înapoi statului

Actul normativ stabileşte că „scutirea de la plată a debitelor, conform prevederilor prezentei legi, se face indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul, la momentul constatării existenței debitelor”.
 
Potrivit expunerii de motive a proiectului, debitele stabilite în sarcina pensionarilor provin din mai multe cauze, cum ar fi: nerespectarea de către pensionar a prevederilor legale privind cumulul pensiei cu veniturile salariale;  declararea de către pensionar a unor date  neconforme realității care au avut drept urmare  stabilirea eronată a pensiei; depunerea de către pensionar, la dosarul de pensie, a unor documente eliberate fără respectarea
legislației; stabilirea eronată a pensiei generată de interpretări neunitare ale prevederilor legislației sau ca
urmare a unor erori de proc esare a dosarelor de pensionare.
 
În prezent, din datele prezentate de Casa Națională de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari din care, pentru 9.593 pensionari, debitele au avut drept cauză culpa pensionarilor.
În prezent, din datele prezentate de casele de pensii sectoriale, reiese că au fost stabilite debite în
sarcina unui număr de 230 pensionari.
 
CITEŞTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

„Prin prezentul proiect de lege se propune scutirea de la plata debitelor generate de interpretări neunitare ale prevederilor legislației din domeniul asigurărilor sociale și pensiilor pentru toți pensionarii aflați în evidența sistemului unitar de pensii publice la data intrări i în vigoare a prezentei legi.

Ținând cont de faptul că pentru pensionarii proveniți din anumite categorii socio – profesionale (militari, agricultori și personalul auxiliar de pe lângă instanțele judecătorești) există reglementări privind scutirea de la plata unor debite, proiectul de lege are în vedere reglementarea unitară, cu privire la scutirea de la plată a debitelor generate de interpretări neunitare ale legislației din domeniul asigurărilor sociale, pentru toate categoriile de pensionari.

Proiectul de lege nu are în vedere scutirea de la plată a debitelor care au drept cauză culpa debitorului materializată în folosirea de către acesta a unor documente eliberate fără respectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității care au avut drept urmare stabilirea eronată a pensiei sau nerespectarea condițiilor privind cumulul pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariului”, se arată în expunerea de motive.

Citeşte şi: Se întâmplă în România: Peste 2600 de bătrâni au pensie de 1 LEU

DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Ingredientul care e mai sănătos decât polenul de albine. Întărește imunitatea, îmbunătățește memoria și oferă energie
Capital.ro
Au deschis dosar penal. Decizia prin care l-ar putea bloca complet pe Călin Georgescu
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Adevarul
Un fost primar la Iașiului, la al doilea dosar penal pentru pornografie infantilă. A fost reținut acum trei ani după ce ar fi agresat trei copile
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Contoarele inteligente aduc bătăi de cap. Cine e obligat să aibă așa ceva
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Divorț-ȘOC în showbiz! Mădălina Pamfile s-a despărțit de tatăl fetițelor sale + Primele declarații 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bancomatele vor fi înlocuite! Schimbare pentru cei care retrag bani cash de la ATM
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Ea e tânăra care s-a scufundat cu mașina în Olt. Mihaela avea 23 de ani și venise în vacanță la rude
substantial.ro
UEFA ia în considerare eliminarea prelungirilor din Liga Campionilor
MediaFlux
Poți să rămâi FĂRĂ PENSIE. Ce documente trebuie să depui NEAPĂRAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Locomotivele fabricate în România care rup norii în Europa. Nu țin cont de vreme (VIDEO)