Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, Guvernul a aprobat, miercuri, prin memorandum, comasarea RADET cu ELCEN, astfel încât activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate.
„Reorganizăm RADET şi ELCEN într-un sistem integrat, aşa cum există în marile oraşe ale lumii. Demarăm un proces amplu, care va rezolva problemele serviciului de alimentare a populaţiei cu energie electrică. Soluţia adoptată miercuri (de comasare a RADET cu ELCEN – n.r.) a fost validată de FMI si BM, pe al căror sprijin ne bazăm”, a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu.
„Cele mai importante măsuri pe care le avem în vedere sunt: organizarea serviciului de alimentare a populaţiei, fuzionarea segmentelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, modernizarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei electrice, modernizarea centralelor termo-electrice. De acum înainte putem merge la treabă , încercând să construim o altă Românie”, a mai spus Sorin Oprescu.
ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.
Memorandumul privind realizarea Serviciului public de alimentare cu energie termică a Capitalei prin preluarea ELCEN de către municipalitate a fost aprobat în noiembrie anul trecut de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Solicitarea municipalităţii este ca toate cele cinci CET-uri să fie trecute în domeniul public al Capitalei, împreună cu activele şi pasivele aferente.
Serviciul vizează producerea, transportul, distribuţia şi furnizarea acesteia prin intermediul unui sistem integrat de alimentare centralizată cu energie termică.
În ceea ce priveşte datoriile existente ale RADET la ELCEN, în momentul în care acest serviciu va reuni cele două instituţii, patrimoniul va deveni comun, iar acestea se vor „stinge de drept”.
Neplata la termen a facturilor emise de ELCEN către RADET a dus la strângerea unor datorii, dar şi a unor majorări de întârziere care, în 30 octombrie, erau în valoare 2,24 miliarde lei, din care 1,44 miliarde lei reprezentau datoria principală, iar restul reprezentau penalizări de întârziere.