Comisiile pentru insolvenţa persoanelor fizice, aprobate prin hotărâre de Guvern

Executivul a aprobat, in sedinta de miercuri, un proiect de hotarare privind constituirea comisiilor de insolvenţă la nivel central şi teritorial prevăzute de Legea privind procedura insolvenţei persoanei fizice. Premierul Dacian Ciolos a precizat, la inceputul sedintei, ca Guvernul a fost nevoit sa proroge aceasta lege deoarece nu erau prevazute masuri pentru implementarea ei. Una dintre prevederile legii era constituirea acestor comisii.
Iulian Tudor
13 ian. 2016, 08:47
Comisiile pentru insolvenţa persoanelor fizice, aprobate prin hotărâre de Guvern

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern s-a aflat constituirea comisiilor de insolvență la nivel central și teritorial, o primă etapă în implementarea legii insolvenței persoanei fizice a cărei aplicare a fost prorogată deoarece nu erau pregătite unele măsuri.

Guvernul a prorogat termenii acestei legi, de intrare in vigoare a legii pentru 1 ianuarie 2017, tocmai pentru ca toti pasii intermediari nu au fost indepliniti. Facem acum primul pas intermediar, acela de a aproba constituirea acestor comisii de insolventa, tocmai pentru a arata deterimarea si seriozitatea cu care privim aceasta legislatie. Faptul ca a fost nevoie de o prorogare a fost un element de obiectivitate, pentru ca pasii intermediari, inclusiv constituirea acestor comisii care sunt cheie in desfasurarea procesului, nu s-au efectuat conform legii”, a spus Dan Suciu.

La nivel central, comisia de insolventa va are cinci membrii titulari si cinci supleanti, numiti printr-un mandat de trei ani, in 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al acestui act normativ. „Membrii comsiilor sunt desemnati de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitei, Minsterul Muncii, Oficiul Naţional al Registrului Comertului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, care este initiatorul acestei hotarari de Guvern.

Principalele responsabilitati ale comisiei de insolventa: intocmirea si actualizarea, cel putin de doua ori pe an, a listelor cu administratorii procedurilor şi lichidatorii pentru procedurile de insolventa a persoanelor fizice, aprobarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil si propunere presedintelui comisiei publicarea acestor criterii, etc„, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

La nivel teritorial, comsiile de insolventa au „un rol de a aproba planurile de intrare in insolventa si de a aproba rolul administratorilor judiciari care vor intra in acest proces”.

Premierul Dacian Ciolos a cerut ministrilor sa fie atenti la toti pasii prevazuti in anumite legi pentru a nu se mai ajunge in situatia prorogarii lor din cauza nerespectarii prevederilor. „Toti care aveti ordonante de prorogare sa fiti foarte atenti sa respectati aceste programe, ca sa nu mai fie obligat urmatorul Guvern sa proroge aceste legi„, a declarat Ciolos.

Pe 23 decembrie 2015, Guvernul a decis amanarea cu un an a intrarii in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice (L. 151/2015), invocand faptul ca pana in prezent nu s-a facut niciunul dintre pasii prevazuti de actul normativ pentru a putea fi pus in practica. Normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice sunt finalizate la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, urmand sa fie adoptate in aprilie 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei de la sfarsitul anului trecut.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'