Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat, miercuri, că pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern s-a aflat constituirea comisiilor de insolvență la nivel central și teritorial, o primă etapă în implementarea legii insolvenței persoanei fizice a cărei aplicare a fost prorogată deoarece nu erau pregătite unele măsuri.
„Guvernul a prorogat termenii acestei legi, de intrare in vigoare a legii pentru 1 ianuarie 2017, tocmai pentru ca toti pasii intermediari nu au fost indepliniti. Facem acum primul pas intermediar, acela de a aproba constituirea acestor comisii de insolventa, tocmai pentru a arata deterimarea si seriozitatea cu care privim aceasta legislatie. Faptul ca a fost nevoie de o prorogare a fost un element de obiectivitate, pentru ca pasii intermediari, inclusiv constituirea acestor comisii care sunt cheie in desfasurarea procesului, nu s-au efectuat conform legii”, a spus Dan Suciu.
La nivel central, comisia de insolventa va are cinci membrii titulari si cinci supleanti, numiti printr-un mandat de trei ani, in 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial al acestui act normativ. „Membrii comsiilor sunt desemnati de Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitei, Minsterul Muncii, Oficiul Naţional al Registrului Comertului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, care este initiatorul acestei hotarari de Guvern.
Principalele responsabilitati ale comisiei de insolventa: intocmirea si actualizarea, cel putin de doua ori pe an, a listelor cu administratorii procedurilor şi lichidatorii pentru procedurile de insolventa a persoanelor fizice, aprobarea criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil si propunere presedintelui comisiei publicarea acestor criterii, etc„, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
La nivel teritorial, comsiile de insolventa au „un rol de a aproba planurile de intrare in insolventa si de a aproba rolul administratorilor judiciari care vor intra in acest proces”.
Premierul Dacian Ciolos a cerut ministrilor sa fie atenti la toti pasii prevazuti in anumite legi pentru a nu se mai ajunge in situatia prorogarii lor din cauza nerespectarii prevederilor. „Toti care aveti ordonante de prorogare sa fiti foarte atenti sa respectati aceste programe, ca sa nu mai fie obligat urmatorul Guvern sa proroge aceste legi„, a declarat Ciolos.
Pe 23 decembrie 2015, Guvernul a decis amanarea cu un an a intrarii in vigoare a legii privind procedura insolventei persoanelor fizice (L. 151/2015), invocand faptul ca pana in prezent nu s-a facut niciunul dintre pasii prevazuti de actul normativ pentru a putea fi pus in practica. Normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice sunt finalizate la nivelul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, urmand sa fie adoptate in aprilie 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei de la sfarsitul anului trecut.