„O scutire cu 80% ar fi prea mare şi prea greu de suportat de către producătorii de energie regenerabilă, care obţin subvenţii din vânzarea acestor certificate verzi. Aşa că luăm în calcul scutirea de doar 50-60% din obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi pentru un număr limitat de consumatori industriali, posibil 50. Încă nu a fost luată nicio decizie în acest sens”, au precizat sursele menţionate.
Anterior, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, declara că Guvernul trebuie să analizeze cine va plăti certificatele verzi de la achiziţia cărora vor fi scutiţi marii consumatori industriali. Potrivit acestuia, există trei variante: fie restul consumatorilor vor suporta certificatele verzi neplătite de industrie, fie bugetul de stat, fie producătorii de energie regenerabilă nu vor mai primi deloc banii pentru aceste certificate.
„Trebuie să analizăm care dintre sectoarele unde sunt permise exceptările sunt prezente în România, care sunt cele de interes şi să vedem care este costul, cât de mare este impactul, cât de mare este scutirea. Trebuie să vedem cât de mult putem să mergem cu această scutire şi cine plăteşte gaura rămasă, cine suportă banii care nu mai ajung la producătorii de energie regenerabilă, pe care nu-i mai plătesc aceşti consumatori”, a precizat Chiriţoiu, marţi, la o conferinţă cu ocazia lansării raportului pentru 2013 al instituţiei.
El a arătat că, în prezent, Guvernul calculează acest impact.
„Săptămâna trecută de abia strângea ministerul (Economiei – n.r.) date de la Institutul de Statistică cu privire la câte companii sunt în sectoarele respective, astfel încât să putem calcula impactul. Ori plătesc restul consumatorilor, ori bugetul de stat, ori industria de regenerabile. Fiecare din aceste variante are dezavantaje”, a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei.
Tot marţi, surse din sectorul industrial au precizat, pentru AGERPRES, că marii consumatori industriali din România vor face economii de cel puţin 70 de milioane de euro dacă vor fi scutite de achiziţia a 80% din certificatele verzi.
Potrivit acestora, miercuri, Comisia Europeană va aproba un ghid privind posibilitatea ca 61 de ramuri economice să fie scutite de plata a până la 80% din obligaţiile privind achiziţia certificatelor verzi.
Printre acestea se numără toată industria metalurgică, sticlă, ceramică, ciment, petrochimie, textile, pielărie.
În plus faţă de acestea, se pot califica şi alte industrii, dacă demonstrează că au intensitate energetică mare, de peste 25%, iar peste 4% din producţie sunt exporturi în afara Uniunii Europene.
„La nivelul industriei din România care se încadrează în acest act normativ economiile vor fi de cel puţin 70 de milioane de euro, dacă se va merge pe scutirea de 80% din obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi”, au menţionat sursele citate.