UPDATE. Guvernul a aprobat vineri a doua rectificare bugetară din acest an, iar faţă de prevederile iniţiale sunt 9,5 miliarde de lei în plus la venituri şi 10,7 miliarde lei în plus la cheltuieli, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la Palatul Victoria.
„Rectificările bugetare se fac pentru a pune în acord realităţile economice cu finanţele publice. Am plecat de la un buget iniţial construit pe anumite ipoteze macroeconomice şi ne respectăm angajamentele asumate. Am pornit cu cinci mari angajamente pe care le respectăm în totalitate. Implementăm măsurile din programul de guvernare, măsurile de stimulare a economiei şi măsurile sociale, obiectiv atins. Ne încadrăm în ţinta de deficit bugetar, sub 3% din PIB, ţintă respectată, nu creştem ponderea datoriei guvernamentale în PIB, la fel ţintă respectată, consolidăm rezerva finanţelor din trezorerie, asiguram cheltuieli de înzestrare militară conform planului angajat. Asigurăm finanţarea necesară pentru pregătirea în bune condiţii a sărbătoririi Centenarului şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE, de asemenea, obiective atinse”, a spus Teodorovici.
El a menţionat că la această rectificare sunt 9,5 miliarde lei în plus la venituri faţă de bugetul iniţial şi 10,7 miliarde lei în plus la cheltuieli faţă de prevederile iniţiale. „Cheltuielile de investiţii vor fi mari cu 40% faţă de realizările din 2017/(…) De asemenea, România va menţine ponderea datoriei guvernamentale în PIB la 35%, a patra cea mai mică din Uniunea Europeană. Şi desigur acel fond din trezorerie consolidat la 31 miliarde lei, care asigură peste 5 luni de zile de finanţare brută”, adăugat Teodorovici.
UPDATE. „Discutăm astăzi cea de-a doua rectificare a bugetului pentru 2018. Este o rectificare bugetară pozitivă, care are ca principal obiectiv încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 2,97% din Produsul Intern Brut şi asigurarea fondurilor necesare pentru aplicarea politicilor şi programelor guvernamentale şi pentru buna funcţionare a instituţiilor publice”, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Potrivit şefei Executivului, vor fi asiguraţi banii necesari pentru plata drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, a alocaţiilor de stat pentru copii şi a indemnizaţiilor pentru creşterea copilului.
„În acest sens, alocăm suplimentar Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale aproximativ 787 de milioane de lei”, a arătat Dăncilă.
Premierul a precizat că vor fi asigurate resursele necesare şi pentru derularea acţiunilor şi a programelor de sănătate.
„Majorăm cu 660 milioane de lei bugetul pentru Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru decontarea serviciilor medicale, a medicamentelor compensate şi gratuite şi pentru programele naţionale de sănătate. Totodată, alocăm în plus peste 317 milioane de lei Ministerului Sănătăţii pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor medicale din centrele de permanenţă şi unităţile de primiri urgenţă”, a subliniat Dăncilă.
Ea a spus că vor fi luate măsuri şi pentru asigurarea resurselor necesare plăţii pensiilor militare de stat cuvenite poliţiştilor. „În acest scop, asigurăm 116 milioane de lei în bugetul Ministerului Afacerilor Interne”, a arătat şefa Guvernului.
Conform premierului, prin rectificarea bugetului vor fi alocate fonduri suplimentare pentru asigurarea cu prioritate a tuturor cheltuielilor obligatorii şi pentru alimentarea Fondului de rezervă al Guvernului cu 700 de milioane de lei, bani necesari pentru situaţii neprevăzute.
„Este o rectificare pozitivă, care arată preocuparea Guvernului pentru politicile sociale şi de sănătate, dar şi pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar asumată”, a mai afirmat Dăncilă.
Ministerul Transporturilor, Ministerul Cercetării şi Ministerul Educaţiei Naţionale sunt instituţiile care pierd cei mai mulţi bani în urma celei de a doua rectificări bugetare din 2018, în timp ce Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii primesc cele mai importante suplimentări de fonduri, potrivit proiectului anunţat de MFP.
Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea limitelor anuale, aferente anilor 2019, 2020 şi 2021, pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/ subdiviziunile administrativ-teritoriale.
Totodată, Executivul urmează să adopte şi un memorandum având ca temă acordul de principiu privind majorarea contribuţiei României la capitalul vărsat al Băncii Internaţionale de Investiţii.