Premierul australian Malcolm Turnbull este promotorul acestui demers și a avertizat că „nu este vorba despre un exercițiu teoretic, ci despre o problemă de viață și de moarte„.
„Dacă un părinte spune că nu vrea să își vaccineze copilul, nu își pune în pericol doar propriul copil, ci îi expune unui risc și pe copiii altora„, a afirmat premierul Turnbull.
Un sondaj recent la care au participat 2.000 de părinți a arătat că 5% dintre copii nu au făcut schema completă de vaccinare.
Proiectul guvernului de a le interzice accesul la centrele de îngrijire are parte și de susținerea asociațiilor pentru sănătatea publică, acestea argumentând că părinții și comunitatea au obligația de a-i proteja pe copii.
Citeşte şi Alertă în Europa! Focarul de rujeolă din România s-ar putea răspândi în ţările din spaţiul UE
„Dacă tu, ca părinte, te aștepți să primești susținere din partea comunității, fie prin indemnizații sociale, fie prin acces la centre pentru îngrijirea copilului, atunci trebuie să îți aduci, la rândul tău, o contribuție în cadrul comunității, protejându-i pe ceilalți copii„, a declarat președintele asociației medicale australiene, Michael Gannon, pentru Fairfax Media.
Interdicția este deja în vigoare în trei state australiene — Queensland, New South Wales și Victoria.
În România, părinţii se împart în două tabere: cei care susţin vaccinarea copiilor şi cei care sunt împotriva acestor vaccinuri. Mai multe mituri se învârt în jurul vaccinării obligatorii la copii. Acestea au fost, însă, demontate prin date ştiinţifice şi statistici.
MITURI demontate despre vaccinare. Sunteţi pro sau contra VACCINĂRII OBLIGATORII? SONDAJ
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a subliniat vineri că imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea și a îndemnat părinții să își vaccineze copiii.