Guvernul va autoriza operatori locali de jocuri de noroc şi pariuri online, odată cu înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, instituţie care va asigura şi suportul tehnic pentru astfel de activităţ.
„Până în prezent, deşi există cadrul legal de autorizare şi desfăşurare a activităţii de jocuri de noroc online în România, nu a fost acordată nicio autorizaţie de operator de monitorizare şi raportare în vederea realizării controlului tehnic, monitorizării şi raportării pentru jocurile de noroc on-line. De asemenea, nu a fost identificată o autoritate sau o instituţie de stat căreia să-i fie atribuite competenţele de monitorizare şi raportare pentru jocurile de noroc on-line. Modelul implementat în o serie de state membre ale Uniunii Europene, care exploatează cu succes jocurile de noroc, este cel al autorității de monitorizare şi raportare pentru jocurile de noroc”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Cu alte cuvinte, statul va investi în crearea infrastructurii pentru monitorizarea jocurilor de noroc, întrucât nicio companie privată nu a fost atrasă de această activitate.
Proiectul de ordonanţă prevede că ONJN va „exercita controlul tehnic, monitorizarea şi supravegherea pentru jocurile de noroc de tip pariuri on-line organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă, jocurile bingo organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixă sau mobilă, jocuri de noroc on-line organizate prin intermediul sistemelor de comunicaţii de tip internet, sisteme de telefonie fixă ori mobilă, astfel cum aceste activităţi sunt reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările şi completările ulterioare”.
Noua entitate va asigura autorizarea, supravegherea şi monitorizarea, inclusiv tehnică, a tuturor tipurilor de jocuri de noroc reglementate de legislaţia în vigoare, inclusiv jocurile şi pariurile online şi jocurile tip bingo transmise prin televiziuni sau internet. Guvernul a revenit asupra deciziei de a interzice jocurile tip Bingo televizate, pe care le-a interzis la jumătatea anului trecut.
Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se va înfiinţa în subordinea Guvernului, va avea patrimoniu şi buget propriu, finanţat de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, precum şi din fondul de stimulente constituit cu destinaţie specială.
Oficiul constituie lunar un fond de stimulente cu destinaţie specială prin reţinerea unei cote de 20% din sume reprezentând valoarea amenzilor stinse prin încasare, 20% din sume reprezentând valoarea bunurilor confiscate cu titlu definitiv şi valorificate sau 25% din sumele încasate pentru prestaţiile către organizatorii de jocuri de noroc on-line.
Instituţia va fi condusă de un Comitet de Supraveghere format din 9 membri, 2 executivi (preşedintele şi vicepreşedintele) şi 7 neexecutivi, care vor fi numiţi prin decizia prim-ministrului până la 15 aprilie.
Preşedintele are rang de secretar de stat şi este propus şi numit direct de premier. Vicepreşedintele are rang de subsecretar de stat şi este propus de ministrul Finanţelor.
Ceilalţi membri vor fi propuşi de preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, ministrul Afacerilor Interne, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, secretarul General al Secretariatului General al Guvernului, ministrul Culturii şi ministrul Finanţelor Publice.
Membrii comitetului nu pot ocupa funcţii în structurile sau organele de conducere ale partidelor politice.
„Oficiul se înfiinţează cu un număr maxim de 200 de posturi, prin diminuarea corespunzătoare a numărului de posturi aprobat pentru Ministerul Finanţelor Publice acest număr putând fi modificat ulterior cu încadrarea în numarul total de posturi atribuit Secretariatului General al Guvernului, prin hotărâre a Guvernului”, se arată în proiectul de lege.
Angajaţii din aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice cu atribuţii în domeniul jocurilor de noroc vor fi preluaţi prin transfer în interesul serviciului în cadrul Oficiului de la 15 aprilie 2013 şi îşi păstrează toate drepturile.
ONJN va fi investit prin lege cu atribuţii de a solicita date şi informaţii sau pentru efectuarea unor activităţi oricărei instituţii publice, autorităţi de supraveghere sau oricăror operatori
economici, care deţin competenţe directe ori indirecte referitoare la această activitate, indiferent de nivelul şi forma de implicare. La o primă vedere, acest lucru va implica printre altele Banca Naţional a României, Oficiul pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi băncile comerciale sau alte instituţii de plată.
„Deciziile şi/sau solicitările oficiului, formulate în scris în conformitate cu prevederile legale în vigoare, sunt obligatorii pentru operatorii a căror activitate, chiar ocazională, are incidenţă asupra domeniului jocurilor de noroc, precum şi pentru operatorii care pot oferi sau există premise că pot oferi date şi/sau informaţii relevante”, se mai arată în proiectul de ordonanţă.
Potrivit notei de fundamentare publicate de MFP, statul estimează că după modificarea legislaţiei şi înfiinţarea ONJN se va realiza la buget un supliment de venituri de 87 milioane lei în acest an şi câte 117 milioane lei în fiecare din următorii cinci ani.