Potrivit EFE, moţiunea, prezentată de partidul de opoziţie GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), al cărui lider, fostul premier Boiko Borisov, nu a asistat la vot, a primit 109 voturi pentru şi 114 împotrivă, un deputat abţinându-se de la vot, informează Agerpres. Ca să treacă, moţiunea ar fi trebuit să strângă 121 de voturi pentru, într-un legislativ cu 240 de mandate, aminteşte BTA.
Citeşte şi BULGARIA: Socialiştii cer ALEGERI ANTICIPATE
Spre deosebire de moţiunile anterioare, când deputaţii din partidul ultranaţionalist Ataka nu au votat, de data aceasta membrii acestei formaţiuni au susţinut moţiunea împotriva guvernului. „Acest executiv e epuizat, nu poate continua să guverneze”, a declarat liderul partidului Ataka, Volen Siderov, înainte de vot, citat de Reuters. Totuşi, pe fondul absenţei a 16 deputaţi, nu s-a întrunit cvorumul care să ducă la căderea guvernului.
Reuters scrie că, deşi executivul de la Sofia a trecut cu bine peste moţiunea de cenzură, este de aşteptat să demisioneze în următoarele zile, pe fondul unui semieşec al socialiştilor bulgari la alegerile pentru Parlamentul European din mai. În această eventualitate, preşedintele Rosen Plevneliev ar urma să numească un guvern interimar până la organizarea unor alegeri anticipate, acesta urmând să fie al doilea scrutin de acest tip în ceva mai mult de un an.
Analiştii cred că GERB va câştiga alegerile anticipate, deşi va întâmpina dificultăţi în a forma o coaliţie guvernamentală stabilă. Viitorul guvern va moşteni o economie cu o creştere lentă, de 1,3%, o rată a şomajului care este în mod constant ridicată şi investiţii străine extrem de reduse.