Potrivit informațiilor din spațiul public, intenția Ministerului este de a majora nivelul accizei la țigarete de la 483,74 lei/1.000 de țigarete la 503,97 lei/1.000 de țigarete începând chiar cu septembrie 2019. O măsură surprinzătoare, în contextul în care acciza a fost majorată deja în ianuarie 2019, următorul termen de modificare fiind aprilie 2020, conform calendarului de acciză din Codului Fiscal. Similar modificărilor anterioare, taxarea industriei tutunului se dovedește a fi una dintre soluțiile preferate de Ministerul Finanțelor pentru acoperirea minusurilor la bugetul de stat, penalizând astfel actorii legitimi din economie, care au un comportament corect și predictibil pentru bugetul de stat.
”Industria a aflat din presă despre o posibilă majorare a accizei în perioada imediat următoare. Din păcate, acest scenariu în care mediul de afaceri este ignorat în elaborarea unor măsuri cu efect imediat și cu impact semnificativ zdruncină încrederea investitorilor în predictibilitatea mediului fiscal, chiar și într-un orizont de un an. Implementarea sistemului de trasabilitate impus de Directiva Europeană, un proiect complex și foarte costisitor, dar și reducerea nivelului contrabandei până la un nivel record în mai 2019 sunt exemple ale unui dialog deschis și constructiv între autoritățile statului și industrie. O creștere a nivelului accizei în acest moment are un impact sever asupra industriei și a economiei în general, în condițiile în care majorarea nu se poate justifica prin cerințele Directivei Europene pentru produsele din tutun: în ianuarie 2019 România atinsese un nivel al accizei de 61% din prețul mediu ponderat, peste nivelul de 60% impus de cerințele europene”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, British American Tobacco.
În 2019, România a înregistrat cel mai redus nivel al contrabandei din perioada recentă, anume 14,9%, un rezultat al eforturilor susținute ale autorităților de control privind combaterea traficului ilicit. Această reducere a însemnat majorarea contribuției BAT cu 15% la bugetul de stat în primul semestru al lui 2019 față de aceeași perioadă a anului trecut, depășind pragul de 3 miliarde de lei doar din accize într-un interval de 6 luni. Susținem necesitatea adoptării măsurilor de securizare a frontierei anunțate de către Ministrul Finanțelor, ca direcție viabilă de acțiune pentru combaterea traficului ilicit și creșterea veniturilor la bugetul de stat. Pe de altă parte, o creștere a taxelor anunțată de pe o zi pe alta riscă să genereze venituri suplimentare în special pentru rețelele de crimă organizată, în dauna bugetului statului, a consumatorilor și a industriei legitime.
”Consumatorii români plătesc deja cele mai scumpe țigări din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare. O nouă creștere neanunțată a accizei va lovi nu doar actorii economici legitimi, care respectă reglementările în vigoare și contribuie substanțial la bugetul de stat, dar și consumatorii cu putere de cumpărare redusă, care vor apela inevitabil la piața ilicită”, a adăugat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice, British American Tobacco.
Prezent de peste 20 de ani pe piața din România, British American Tobacco este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu peste 1,7 miliarde de euro plătiți anul trecut. BAT este prezent pe piața din România cu 3 mari entități economice, având peste 2.500 de angajați direcți și 25.000 pe lanțul de distribuție.
Despre BRITISH AMERICAN TOBACCO ROMÂNIA