El a precizat că va trimite o solicitare oficială în acest sens şi că va ruga şi conducerea Parlamentului să efectueze o astfel de cerere.
Premierul a arătat că doreşte ca revizuirea Constituţiei să reprezinte un proces deschis nu numai societăţii civile, ci şi partenerilor externi ai României.
Comisia Europeană susţine, în raportul privind MCV dat publicităţii pe 30 ianuarie, ca dezbaterea pentru revizuirea Constituţiei să beneficieze de timp suficient şi să aibă un caracter suficient de deschis, pentru a se putea ajunge la cel mai larg consens posibil.
CE menţionează în document că în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din România a existat o discuţie cu privire la o posibilă modificare a Constituţiei.
„Este important ca procesul de reformă constituţională să se deruleze în condiţii de respectare deplină a valorilor fundamentale, cum ar fi respectarea statului de drept şi a separării puterilor. Aceasta include respectarea în continuare a Curţii Constituţionale în calitatea sa de garant al supremaţiei legii fundamentale, precum şi independenţa şi stabilitatea instituţiilor judiciare, inclusiv a organelor de urmărire penală”, consideră Comisiei Europeană.
În opinia CE, „este, de asemenea, important ca dezbaterii cu privire la eventualele reforme să i se acorde suficient timp şi un caracter suficient de deschis pentru a se putea ajunge prin procedura constituţională corespunzătoare la cel mai larg consens posibil”.
„În acest context este, de asemenea, esenţial să se dea asigurări instituțiilor judiciare cu privire la faptul că le este garantată independenţa şi să se evite speculaţiile care generează un climat de instabilitate”, se mai arată în document.