Datele au fost prezentate recent de Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) și arată o creștere semnificativă a avuției nete pe cap de locuitor, o evoluție susținută, potrivit documentelor oficiale ale băncii centrale, de politicile economice ale PSD.
Conform analizei realizate pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și BNR, programele de stimulare a economisirii și investițiilor, plafonarea prețurilor la alimente și energie, creșterea salariilor și a pensiilor, precum și politica fiscală favorabilă pentru micii investitori, au creat un mediu propice pentru creșterea avuției financiare a românilor.
În plus, Guvernul Ciolacu a extins accesul populației la diverse instrumente de investiții, precum emisiunile de obligațiuni Fidelis. Programele de emisiuni de titluri de stat Tezaur și Fidelis au avut un mare succes, încurajând creșterea deținerilor de titluri de stat prin randamente atractive.
Datele actuale sugerează că fiecare român deține în medie o avuție netă de aproape 17.000 de euro, un indicator important al prosperității naționale.
Este important de menționat că terenurile nu sunt incluse în aceste statistici, ceea ce înseamnă că valoarea totală a avuției populației ar putea fi subestimată. Activele fixe, care includ locuințe, clădiri, construcții civile și produse de proprietate intelectuală, aveau o valoare medie de aproximativ 37.000 de lei pe cap de locuitor la sfârșitul anului trecut.
Sub guvernarea PSD, Raportul asupra Stabilității Financiare din iunie 2024 al BNR arată că avuția netă a continuat să crească într-un ritm susținut, atingând dublul venitului brut disponibil în trimestrul al patrulea din 2023, ceea ce contribuie la reziliența economică a populației în perioade de stres economic.
Veniturile în creștere au permis românilor să investească mai mult în fonduri de pensii, titluri și acțiuni cotate la Bursă, aceste investiții crescând semnificativ în perioada postpandemică.
Câștigul salarial mediu net a ajuns la 5.217 lei (1.043 euro) în aprilie 2024, iar salariul minim va crește la 3.700 lei din iulie 2024.
PSD a crescut puterea de cumpărare pentru peste 1,8 milioane de salariați și a scos peste o jumătate de milion de români din sărăcie și este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.