Guvernul Ciolacu alocă 446 de milioane de euro pentru tinerii antreprenori prin StartUp Nation 2024: măsura nouă care susține major firmele românești

StartUp Nation are ca obiectiv principal îmbunătățirea accesului la locuri de muncă și promovarea activităților independente pentru tineret, persoane inactive, șomeri de lungă durată și grupuri defavorizate de pe piața muncii.
Filip Stan
09 aug. 2024, 19:10
Guvernul Ciolacu alocă 446 de milioane de euro pentru tinerii antreprenori prin StartUp Nation 2024: măsura nouă care susține major firmele românești

Una dintre cele mai cunoscute scheme de ajutor de stat pentru mediul de afaceri din România, StartUp Nation, ajunge anul acesta la a 4-a ediție. Pe baza succesului înregistrat în edițiile precedent, Executivul condus de premierul Marcel Ciolacu a decis alocarea unei sume record în acest an, prin Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), de peste 446 milioane de euro.

StartUp Nation are ca obiectiv principal îmbunătățirea accesului la locuri de muncă și promovarea activităților independente pentru tineret, persoane inactive, șomeri de lungă durată și grupuri defavorizate de pe piața muncii.

Startup Nation 2024. Finanţări de 300 de milioane de euro pentru tinerii de sub 30 de ani

Guvernul își dorește prin această schemă de ajutor de stat activarea potențialului antreprenorial al tinerilor din România. Astfel, programul se va desfășura pe 2 piloni, unul pentru tinerii între 18-30  ani, iar altul pentru cei între 30-35 ani. 446,18 milioane de euro alocă Guvernul, prin MEAT, pentru ediția din acest an. Apelul pentru cei 2 piloni urmează să se deschidă în curând.

Finanțări nerambursabile de până la 60.000 de euro fiecare, pentru aproximativ 9.000 de tineri

Programul se desfășoară pe 2 piloni. Primul este dedicat tinerilor care nu au împlinit încă 30 de ani și va presupune selectarea unui număr de aproximativ 5.250 de planuri de viitoare afaceri, iar minimum 10% din persoanele fizice din acest pilon trebuie să aparțină minorității rome. Al doilea pilon țintește 3.864 de tineri de 30-35 de ani, categorii de persoane cu dizabilități, defavorizați, din mediul rural, angajați sau șomeri.

Fiecare dintre aceștia vor putea primi până la 60.000 de euro finanțare nerambursabilă, cu condiția unei cofinanțări de 10%. Programul se va derula exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro.

Procesul se va desfășura în trei etape. Etapa I pentru înscrierea viitorilor antreprenori la cursuri obligatorii, care reprezintă 40 de ore de formare antreprenorială. Etapa a II-a este dedicată înscrierilor planurilor de afaceri și tot procesul până la semnarea contractelor de subvenție, dar și plățile aferente funcționării IMM-urilor. Iar etapa a III-a va include monitorizarea sustenabilității IMM-urilor sprijinite, pe durata asumată în cererea de finanțare.

Guvernul PSD, campion în 2024 la programe cu finanțări nerambursabile pentru românii cu IMM-uri

Pe lângă StartUp Nation, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a mai lansat alte 9 programe pentru IMM-uri în România, doar în 2024, cu finanțări guvernamentale sau fonduri europene.

1. Programul Femeia Antreprenor 2024 – 200.000.000 lei pentru stimularea antreprenoriatul feminin, prin alocări de pana la 200.000 euro de beneficiar.

2. Programul Comerț-Servicii 2024 – 50.000.000 lei, program care își dorește stimularea comerțului online. Acesta va cuprinde cheltuieli eligibile obligatorii precum vouchere de digitalizare.

3. Microindustrializare 2024 – 50.000.000 lei. Programul de microindustrializare își propune să sprijine investițiile în sectoarele economice prioritare și să faciliteze creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM-urilor. De asemenea, inițiativa mai are drept obiectiv susținerea producției interne și promovarea conceptului „Fabricat în România”.

Marcel Ciolacu: Îi recomand domnului Ciucă să scrie mai mult la vestita sa carte şi mai puţin pe reţelele sociale

4. Creșterea competitivității produselor industriale – 27.550.000 lei. Programul își dorește să crească competitivitatea produselor realizate de către operatorii economici cu activitate principală în industria prelucrătoare.

5. Incubatoare de afaceri – 5.000.000. Schema va sprijini înființarea incubatoarelor de afaceri pentru studenți în universități, în colaborare cu partenerii locali, autorități publice si companii care activează pe piața locală.

6. Ajutoare pentru firmele de turism din stațiuni balneare – 15.000.000 lei. Programul va sprijini investiții in infrastructura turistică, balneară, culturală, sportivă și de agreement. Acesta acoperă și cheltuieli cu formarea profesională a personalului angajat în HORECA.

7. Granturi pentru firmele din industria prelucrătoare 1.015.000.000 lei. Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare, mai exact pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială în favoarea unei activități economice.

8. Ajutoare pentru economia circulară în firme – 33.430.000 lei. Programul va acorda întreprinderilor selectate ajutoare de maximum 200.000 EUR fiecare, în vederea stimulării realizării unor investiții și a unor categorii de activități cu finanțare de la bugetul de stat, în scopul tranziției către economia circulară.

9. Programul Construct Plus 2024 – doar credite de angajament – 745.000.000 lei. Prin acest program, producătorii de materiale de construcții vor putea accesa un ajutor de stat regional nerambursabil de maximum 50 de milioane de euro fiecare, pentru a face investiții într-o nouă fabrică de producție, în România.

Articol susținut de Partidul Social Democrat.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsele Kaufland care sunt la reducere până la jumătatea lui august. Se vor vinde ca pâinea caldă în acest weekend. Retailerul german are oferte de top la mezeluri, lactate și brânzeturi, carne, conserve, bere și vin
Capital.ro
Mașini interzise din 10 august. Șoferii români, avertizați. Intră în vigoare la ora 09:00
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. Nimeni nu se aștepta, detaliul ȘOC care schimbă totul
DailyBusiness
VESTE BUNĂ pentru pensionari! Anunțul făcut de ministrul Finanțelor
Adevarul
Scandalul din Coaliție ia amploare. Liberalii cer capul lui Rafila, „ministrul de coasa”, iar PSD sare la gâtul „poznașului din slujba țării”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Dispare un îndrăgit post TV. Mulți copii se uitau la el
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Raluca Bădulescu, de azi pe Onlyfans! WOWbiz îți arată IMAGINI în EXCLUSIVITATE cu Regina Regească în plină acțiune!
Cancan.ro
Cum arată acum Andrei Găluț, solistul de la Goodbye To Gravity, la aproape 9 ani de la incendiul din #Colectiv. ATENȚIE! Imagine cu impact emoțional: artistul și-a expus pielea cicatrizată
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Destin tragic pentru o familie aflată la scăldat. Mama s-a înecat în apele râului Timiș, în timp ce cele două fiice au fost salvate în ultima clipă
Capital.ro
Doliu în Biserica Ortodoxă Română. A murit unul dintre cei mai mari preoți români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Planul Roșu de Intervenție activat în Păltiniș din cauza mai multor copii cu simptome de enterocolită
MediaFlux
Joe Biden NU renunță. O PROVOACĂ pe Kamala Harris
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!