Guvernul condus de Marcel Ciolacu devine interimar de mâine, 20 decembrie 2024. Asta înseamnă că atribuțiile Executivului vor fi restrânse – nu poate iniția legi și nu poate da ordonanțe.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a făcut, miercuri, bilanţul guvernării, menţionând că activitatea Executivului nu a fost una uşoară, dar, în ciuda tuturor problemelor apărute, „nicio secundă” nu s-a îndepărtat de la obiectivele iniţiale şi „şi-a făcut treaba”.
„Am decis să fac un scurt bilanţ al acestei guvernări, pentru că astăzi am avut ultima şedinţă de Guvern cu puteri depline, urmând ca, odată cu instalarea noului Parlament, acest Guvern să devină unul interimar”, a spus Marcel Ciolacu la Palatul Victoria.
Premierul României a afirmat că prima promisiune făcută şi îndeplinită a vizat sporirea puterii de cumpărare prin creşterea veniturilor şi reducerea inflaţiei: „Mi-am respectat promisiunea. Împreună cu BNR, am redus inflaţia la jumătate, de la 10,3% în iunie 2023 la 5,1% în prezent.
„Am promis că depăşim 1.000 euro la câştigul salarial mediu net. În prezent, am ajuns la 1.059 euro, plus 15% faţă de câştigul mediu net în iunie 2023. Dând la o parte inflaţia din această perioadă de 7%, avem o creştere a puterii de cumpărare a câştigului salarial de 8% – cea mai mare din ultimii cinci ani. Am promis că depăşim 500 de euro la pensia medie. În prezent, a ajuns la 562 euro. În 2024, ca urmare a creşterii pensiilor cu 13,8% şi a recalculării, am avut o creştere a puterii de cumpărare a pensionarilor cu pensii medii de 33 – 35%. Şi în acest caz este cea mai mare creştere a pensiilor din ultimii 15 ani!”, a continuat acesta.
Potrivit politicianului, în mandatul actualei guvernări, efectivul salariaţilor a ajuns la „un record” de 5.171.000: „Ultimele date oficiale arată că, în iulie 2024, pentru prima dată în România, peste 1,5 milioane de contracte de muncă au un venit net de peste 1.000 euro, cu 500.000 mai multe faţă de iunie 2023, când am preluat mandatul”.
Ciolacu a evidenţiat şi creşterea „semnificativă” a nivelului investiţiilor publice, remarcând proiectele de infrastructură rutieră:
„A treia prioritate majoră a vizat schimbarea paradigmei prin introducerea unui model economic bazat pe investiţii şi am reuşit. Investiţiile publice au depăşit 100 miliarde lei în 2023 şi ajung la 120 miliarde lei în 2024. Faţă de cele 73 miliarde lei din 2022, înseamnă plus 47 miliarde lei, adică plus 65%. Mai mult, în premieră, am reuşit absorbţia integrală a banilor europeni pe cadrul financiar 2014 – 2020, mai precis 99,2% grad de absorbţie. A patra prioritate a vizat infrastructura rutieră şi, aşa cum aţi văzut cu toţii, acest Guvern a avut cel mai bun ritm din istorie la construcţia drumurilor de mare viteză. De la preluarea guvernării am finalizat aproape 235 de kilometri. Am ajuns la un buget pe infrastructură de aproximativ 6 miliarde de euro anual, care include şi partea de fonduri europene şi cofinanţarea din partea bugetului de stat”.
Şeful Executivului a explicat că o altă prioritate a Guvernului a fost creşterea producţiei industriale: „Prin schemele de susţinere a companiilor româneşti şi de reindustrializare a economiei, am ajutat, în mod concret, producătorii români. Datele INS arată că, pe primele 11 luni ale acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,3%. Comenzile noi din industria prelucrătoare, unde avem, de asemenea, o schemă de sprijin dedicată, au crescut în aceeaşi perioadă cu 2,3%”.
Vezi și Bursa pe roşu, s-a prăbușit după ce Marcel Ciolacu a anunţat că PSD părăsește coaliția pro-europeană