Guvernul Ciolacu duce România la alt nivel: marile tranzacţii din economia românească au crescut cu 13% față de anul trecut

Potrivit datelor companiei de consultanță PwC, în primele şase luni din 2024 au fost mai multe tranzacţii mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, un semnal foarte bun pentru piaţă.
Filip Stan
23 iul. 2024, 17:52
Guvernul Ciolacu duce România la alt nivel: marile tranzacţii din economia românească au crescut cu 13% față de anul trecut
Ce se întâmplă cu pragul de impozitare a pensiilor. Modificările intră în vigoare de la 1 septembrie 2024

Investițiile publice masive în economie și infrastructură începute de Guvernul Marcel Ciolacu duc România către ținta asumată de Premier, de a transforma țara într-o forță economică și logistică regională. Tranzacțiile de pe piața M&A (fuziuni și achiziții) din primul semestru 2024 au crescut cu 13,8% față de ultimele șase luni din 2023, pe fondul încrederii managerilor și a investitorilor în economia românească.

Potrivit datelor companiei de consultanță PwC, în primele şase luni din 2024 au fost mai multe tranzacţii mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, un semnal foarte bun pentru piaţă.

„În prima jumătate a anului trecut am avut o tranzacţie mare care a distorsionat piaţa, tranzacţia în valoare de 1,3 mld. euro prin care PPC a cumpărat Enel România. Făcând abstracţie de acea tranzacţie, vedem în prima jumătate a acestui an un număr mai mare de tranzacţii mari, peste 40 mil. euro. Faţă de anul trecut când au fost 15 tranzacţii în primul semestru, anul acesta au fost înregistrate 20. Deci vedem o creştere a numărului de tran­zacţii mari. (…) Anul trecut au fost anun­ţate tranzacţii în valoare de 7,7 mld. euro. Sperăm ca anul acesta să fie la acelaşi nivel, dacă vom avea şi mega tranzacţii, de peste 1 mld. euro“, a detaliat George Ureche, partner al PwC şi directorul diviziei de M&A.

Prin politicile PSD, tranzacțiile din primul semestru 2024 au crescut cu 13,8% față de ultimele șase luni din 2023

Estimările făcute de reprezentantul PwC sunt confirmate și de analiza realizată de compania de consultanță EY. Datele EY referitoare la prima jumătate de an reconfirmă faptul că, prin politicile PSD implementate de Guvernul Ciolacu,  România a devenit un magnet pentru investitorii străini.

Potrivit datelor agregate de specialiștii acesteia, în primele șase luni din 2024, piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a avut un volum de 2,3 miliarde dolari. Și aceasta în condițiile în care nu s-a dezvăluit valoarea tranzacțională pentru un procent de 79% din tranzacțiile anunțate în această perioadă.

Comparativ cu semestrul doi 2023, volumul de tranzacții M&A din România a crescut în S1 2024 cu 13,8%. Ca și reprezentanții PwC, EY scoate în evidență și faptul că volumul amintit s-a înregistrat în contextul în care au crescut numărul de fuziuni și achiziții cu valoare mare, tendință înregistrată și la nivel global.

” Se observă o creștere a valorilor tranzacțiilor la nivel mondial cu aproximativ 20% fața de 2023, marcând cea mai puternică primă jumătate de an în materie de tranzacții începând din 2022. Mai mult, piețele consacrate demonstrează semne clare de revenire în 2024, evidențiate de creșterea substanțială a mega-tranzacțiilor, ceea ce reprezintă un semn pozitiv pentru economiile în curs de dezvoltare și emergente, care de obicei urmează traiectoria piețelor dezvoltate”, arată analiza EY.

De asemenea, EY semnalează faptul că investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România în prima jumătate a anului 2024, reprezentând 93% din volumul tranzacțiilor, deși au anunțat același număr de tranzacții ca în prima jumătate a anului 2023 (115). Este de remarcat că aceasta reprezintă cea mai mare cotă de piață revendicată de investitorii strategici din prima jumătate a anului 2019 încoace.

România este a doua piață de fuziuni și achiziții din regiune

Compania de consultanță semnalase încă din luna mai că țara noastră este a doua piaţă de fuziuni şi achiziţii din regiune, a depăşit Cehia şi a ajuns foarte aproape de Polonia, din punct de vedere al volumului.

„Dacă piaţa românească obişnuia să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, cam ăsta era volumul tradiţional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, în prezent diferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii. Suntem pe locul al doilea, foarte, foarte aproape de Polonia”, a menționat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

Valoarea medie a unei tranzacţii în România se află în jurul sumei de 40 de milioane de euro, însă dinamica pe tranzacţiile medii şi mari prinde din ce în ce mai mult contur.

Încrederea managerilor în economia noastră a sporit semnificativ

Prin abordarea PSD și a Guvernului condus de premierul Marcel Ciolacu de a aloca resurse majore pentru susținerea investițiilor, țara noastră va continua să aibă cel mai rapid și consistent progres din UE și în perioada următoare. Acest lucru se reflectă într-o creștere a încrederii în economia românească atât la nivelul managerilor, cât și al investitorilor străini.

Indicatorul de încredere în economia românească (ESI) a crescut în iunie, la 104,2 puncte în iunie, de la 102,5 puncte în mai. De asemenea, media ESI a crescut la 103,8 puncte în trimestrul al doilea, față de 102,5 puncte în primul trimestru. Gradul de încredere în economie este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele economice în corelație cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică faptul că economia este în creștere, iar media UE este de 96,4.

Totodată, potrivit datelor Băncii Naționale a României, aproape 3.000 de companii străine și-au deschis locații în România în primele cinci luni ale anului. Potrivit BNR, investițiile directe ale nerezidenților au atins valoarea de 3,342 miliarde euro, marcând o creștere de 35,57% față de perioada similară a anului trecut. Atunci suma a fost de 2,465 miliarde euro.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai mare dezamăgire din viața lui Ilie Năstase. Are sufletul bucăți
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Statul va plăti câte 5.000 LEI de persoană. Guvernul a pregătit deja banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Femeie din Belarus condamnată la şase ani de închisoare pentru finanţarea unui grup de voluntari în Ucraina
MediaFlux
A EXPLODAT prețul la ENERGIE! Cât a AJUNS să COSTE un Kwh
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!