Guvernul Ciolacu ia o nouă măsură de creștere a accesului bolnavilor cronici, cu afecțiuni grave, la medicamente de ultimă generație
Premierul a anunțat astăzi o nouă măsură prin care oferă tuturor pacienților șansa de a beneficia de cele mai noi și eficiente medicamente, fără ca ele să fie condiționate de situația financiară a beneficiarilor.
”Aprobăm noi medicamente ce vor fi incluse începând cu 1 noiembrie pe lista celor gratuite sau compensate. Este vorba despre medicamente pentru boli oncologice și pentru multe afecțiuni cronice, precum și pentru transplantul medular. Asigurăm accesul echitabil și nediscriminatoriu al pacienților la medicamente de ultimă generație care pot salva zeci de mii de vieți”, a punctat premierul Ciolacu.
Guvernul Ciolacu a alocat, în 2024, un buget record pentru sănătate, cu 26% mai mare decât anul trecut, și aproape dublu față de anul 2019, dinaintea pandemiei.
Prioritate au avut investițiile, proiectele incluzând renovarea și extinderea unităților medicale, achiziționarea de echipamente medicale moderne sau construirea de noi secții și spitale în zone deficitare. Măsurile au privit și personalul din sistemul sanitar. În primăvară a fost aprobată o Ordonanță de Urgență care a adus majorări salariale de până la 40% pentru angajații din sănătate.
Un alt aspect esențial vizat de măsurile Guvernului condus de Marcel Ciolacu a fost asigurarea fondurilor necesare pentru deconturile medicamentelor, dar și a altor servicii în beneficiul populației. Casa Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Larisa Mezinu-Bălan, a declarat că, în ceea ce privește finanțarea Fondului Național al Asigurărilor de Sănătate, anul 2024 aduce o creștere semnificativă, ajungând la 73,7 miliarde de lei, față de sub 60 de miliarde în anul precedent. Doar la rectificarea bugetară de luna trecută fondurile CNAS au fost suplimentate cu 11,324 miliarde de lei.
„Beneficiar al acestei rectificări bugetare va fi CNAS ca să aibă suficienţi bani pentru medicamente. Decontează medicamentele compensate şi gratuite, către farmacii, decontează serviciile prestate de diversele categorii pentru furnizori, adică plătesc spitalele pentru servicii, ambulatoriile de specialitate, medicii de familie şi au aceste programe de sănătate, curative, unde trebuie să deconteze toate aceste servicii”, a punctat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Numai în ultimul an s-au deschis mai multe şantiere pentru spitale noi şi corpuri noi de spital decât în ultimii 30 de ani la un loc. Au demarat lucrări la trei spitale regionale și, în plus, în doar câteva luni, s-a trecut la faza de implementare a Programului Național de investiții în infrastructura unităților spitalicești (PNIUS), inițiat de Executiv, care beneficiază de un buget de peste 13 miliarde de lei.
”Doar în PNRR sunt prevăzute peste 2 miliarde de euro, pentru modernizarea infrastructurii sistemului sanitar românesc. Din această primăvară, am început construcția a trei spitale regionale – la Iași, Cluj și Craiova. În paralel, am început să construim și să modernizăm Spitale județene, dar și să dotăm cabinetele medicilor de familie, să modernizăm, să dotăm cu echipamente medicale ambulatoriile de specialitate”, a punctat premierul.
Articol susținut de Partidul Social Democrat